Povećava se udio starosnih penzija u RS-u

Fena
Povećava se udio starosnih penzija u RS-u
Pixabay / Ilustracija
U Republici Srpskoj je u prošloj godini udio starosnih penzija procentualno bio najveći, a invalidskih penzija najmanji od postojanja Fonda za penzijsko-invalidsko osiguraje (PIO) RS-a.

Smatraju da je to rezultat dosljedne primjene zakona i uredbi o medicinskom vještačenju, te pojačanih kontrola pri ostvarenju prava na penziju.

U 2016. godine Fond PIO RS-a je donio ukupno 13.166 rješenja o ostvarivanju prava na penziju od čega se 8.542 (64,8 posto) odnosi na korisnike prava na starosnu penziju, 3.689 (28 posto) na porodičnu, a 935 (7,1 posto) osoba je otišlo u invalidsku penziju.

"To je Fond PIO RS-a svrstalo u sam vrh između republika nastalih na prostoru bivše SFRJ, odmah iza Slovenije, a onda i sve bliže prosjeku razvijenih zemljama Evropske unije", tvrde iz te institucije.

Stabilnost i kvalitet penzijskog sistema iskazuje što veći udio starosnih penzija, s jedne strane, te što manji udio invalidskih pa i porodičnih penzija, koje potiču od starosne i invalidske penzije kao lične penzije.

Na kraju 2016. godine od ukupno 257.609 korisnika Fonda PIORS-a njih 54,9 je primalo starosnu penziju, porodičnih penzija je bilo 29,7 posto, a invalidskih 15,29 posto.

Trend izrazitog poboljšanja strukture penzija kod Fonda PIO RS-a ostvaruje se pet poslednjih godina. Posebno u 2015. i 2016. godini, pri čemu je broj invalidskih penzija u tom periodu nominalno smanjen za 1.403, porodičnih za 321, dok je nominalno rastao samo broj starosnih penzija, što je u penzijskom sistemu i poželjno – navode iz Fonda PIORS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije