Povećan broj novozaraženih i preminulih od koronavirusa u KS

2
Radiosarajevo.ba
Povećan broj novozaraženih i preminulih od koronavirusa u KS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 1.149 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo (jučer 1.059).

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od COVID-19 infekcije oporavilo se 966 osoba. Sedam osoba je preminulo od posljedica ove bolesti (jučer tri). Trenutno su na bolničkom liječenju 224 pacijenta, od kojih je 218 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 75 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 161 pacijent, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 63. Na respiratoru je 10 osoba, devet ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju osam pacijenata.

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Kanton Sarajevo danas bilježi 6.254 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 89.995 osoba zaraženih koronavirusom i 82.001 izliječena.

"Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 935", podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 697 pacijenata, od kojih je 12 transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 1.013 briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 1.337 poziva, a obavljen je i 481 razgovor s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Proteklog dana u KS vakcinisano je 586 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije