Bilten / Povećan broj hospitaliziranih pacijenata u Općoj bolnici

21. 01. 2022. u 09:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u protekla 24 sata na hospitalizaciju je primljeno 11 novih pacijenata.

Na bolničkom liječenju u Covid odjelu jutros je ukupno 80 pacijenata, od kojih je 8 na intenzivnoj njezi, jedan pacijent je na respiratoru-invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, jedan je na neinvazivnoj ventilaciji, a 6 pacijenata dobiva visoku kiseoničku potporu pri disanju.

Proteklog dana u Opću bolnicu ukupno je na hospitalizaciju primljeno 35 pacijenata i isto toliko ih je otpušteno iz ustanove.

Urađeno je 1.169 pregleda, 9 operacija, 4 poroda i pruženo je 4.980 zdravstvenih usluga, navodi se u jutarnjem biltenu Opće bolnice.

Podsjećamo, početkom ove sedmice, a prema preporuci Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" je počela obrada PCR ambulantno uzetih uzoraka za dijagnosticiranje bolesti COVID-19. Uzorci za testiranje se uzimaju u drive-in punktovima i domovima zdravlja , a obrada se vrši u laboratoriji Opće bolnice.

Opremu za odjel mikrobiologije Opće bolnice i pokretanja PCR laboratorije je omogućio UNDP.Kada se sredinom narednog mjeseca kompletira oprema za PCR laboratoriju i kadar moći će se raditi veća obrada uzoraka, a bit će povećana i sigurnost uposlenika.

Zbog pogoršane epidemiolške situacije i sve većeg broja zaraženih građana od koronavirusa, Opća bolnica na ovaj način daje svoj doprinos u suzbijanju pandemije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)