U Kantonu Sarajevu i dalje četverocifren broj novozaraženih

1
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevu i dalje četverocifren broj novozaraženih
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Građani na punktu za testiranje

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 1.223 (jučer 1.375) nova slučaja zaraze koronavirusom.

To su rezultati analize 2.860 uzoraka, i to 1.397 PCR testova i 1.463 antigenska testiranja. Iz Zavoda naglašavaju da su uzorci za PCR testiranja prikupljani 18. i 19. januara ove godine.

U protekla 24 sata, od Covid-19 infekcije oporavile su se 703 osobe. Šest pacijenata je, nažalost, preminulo od posljedica ove bolesti.

Serija po kultnoj videoigri osvojila svijet, obnovljena je za drugu sezonu sedmicu nakon premijere

Serija po kultnoj videoigri osvojila svijet, obnovljena je za drugu sezonu sedmicu nakon premijere

Trenutno je na bolničkom liječenju 190 pacijenata, od kojih je 175 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 75,26 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 117 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 73. Na respiratoru su četiri osobe, 16 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju pet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 6.969 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 83.453 osobe zaražene koronavirusom, a 74.771 osoba je izliječena.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 801, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 1.330", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 775 pacijenata, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 776 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 1.304 poziva, a obavljena su i 504 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana aplicirano je ukupno 1.156 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije