Potvrđeno: Suspendovan Zoran Čegar!

6
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Suspendovan Zoran Čegar!
Foto: Cin.ba / Zoran Čegar napao novinarku CIN-a

Iz Federalne uprave policije danas su se oglasili nakon optužbi koje je su iznesene na račun njihovog visokopozicioniranog službenika Zorana Čegara.

Kako je potvrđeno iz FUP-a, Zoran Čegar je suspendovan.

Njihovo obavještenje objavljujemo u cijelosti:

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Aljoša Čampara podnosi zahtjev za smjenu Zorana Čegara

Aljoša Čampara podnosi zahtjev za smjenu Zorana Čegara

"Vezano za ranije saopštenje za javnost kojim smo se očitovali u vezi informacija koje su u medijskom prostoru tretirale policijskog službenika Zorana Čegara, obavještavamo javnost da je rukovodilac Federalne uprave policije, nakon provedenih službenih radnji i inicijative Jedinice za profesionalne standarde, u skladu sa temeljnim principima vladavine prava i međunarodnim standardima iz člana 6. Stav 1. i 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, te uz dosljednu primjenu Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, bez prejudiciranja ishoda postupka koji se protiv imenovanog policijskog službenika vodi pred nadležnim organom Federalne uprave policije, donio rješenje o suspenziji policijskog službenika Zorana Čegara.

Imajući u vidu interes javnosti i medija u pogledu razloga povodom kojih je doneseno predmetno rješenje o suspenziji, zaštite zakonitosti postupka koji je u toku, te njegove tajnosti propisane pozitivnopravnim propisima Federalna uprava policije u ovom momentu ne može u javnosti iznositi činjenice i okolnosti postupka koji se sprovodi protiv policijskog službenika Zorana Čegara.

Svakako, a cijeneći načelo transparentnost, a posebno činjenicu da je Federalna uprave policije jedan od garanata javne sigurnosti svih građana, javnost će biti blagovremeno obavještena o ishodu predmetnog postupka."

Podsjetimo,  Centar za istraživačko novinarstvo objavio je tekst i dokumentarni film o navodnim kriminalnim djelima koje je počinio Čegar, inače načelnik Sektora uniformisane policije FBiH.

FUP o Zoranu Čegaru: 'Pokrenuta interna istraga, stvara se pogrešna slika o policiji'

FUP o Zoranu Čegaru: 'Pokrenuta interna istraga, stvara se pogrešna slika o policiji'

Tvrde kako je dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način, a CIN je otkrio i da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Čegar je optužen i za prevaru u Hrvatskoj, zbog čega mu se i sudi u Dubrovniku. To njegovi šefovi nisu znali. Ili bar tako tvrde. Novinari CIN-a su ispred Suda u Hrvatskoj stoga zatražili od Čegara komentar.

On je burno reagovao, nasrnuvši na novinarku, uz riječi: "Znaš li ti s kim se ti igraš? Nemoj da ti grkljan iščupam!". Prethodno je kolegi Azharu Kalamujiću kazao da je "karina i smeće".

Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke.

Video_Zoran Cegar_prijetnje novinarima CIN-a

Zoran Čegar: čovjek sa dozvolom za nošenje oružja, ime u brojnim disciplinskim prijavama, glavni junak snimaka nasilništva u plavoj uniformi sa epoletama je drugi put prijetio novinarima CIN-a! DRUGI PUT! Drage institucije, znamo da do sada niste reagovale, ali sada očekujemo da konačno postupite u skladu sa zakonom i obrazom. Hvala našim čitaocima na bezbrojnim porukama podrške i kolegama koji i dalje gaje kičmu. Snaga ste! Više čitajte ➡ https://bit.ly/3DdCUhZ #CINformacija #slobodnonovinarstvo #zorancegar

Posted by Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) on Thursday, October 27, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije