Potvrđeno: Najmanje 14 smrtno stradalih u Jablanici

3
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Najmanje 14 smrtno stradalih u Jablanici
FENA / Poplave u BiH

Pred medije u Mostaru izašao je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona sa najnovijim informacijama.

Juka je potvrdio kako je od MUP-a HNK dobio informaciju kako je najmanje 14 osoba smrtno stradalo.

"Posljednje informacije ukazuju da je vozilo hitnih službi uspjelo probiti put između Konjica i Jablanice, dok je Donja Jablanica najteže pogođena i potpuno odsječena od svijeta zbog uništenih saobraćajnica i željezničke pruge.

BH Telecom izdvaja 1,5 miliona KM pomoći za poplavljena područja

BH Telecom izdvaja 1,5 miliona KM pomoći za poplavljena područja

Zbog klizišta i poplava, nekoliko mostova na rijeci Drežanjci se urušilo, kao i u okolici Konjica. Unesrećeni se evakuiraju čamcima Oružanih snaga BiH iz Čapljine, ronioca i Civilne zaštite. Prve informacije stigle su oko 3 sata ujutro, a sve raspoložive snage od tada su na terenu.

Susjedni kantoni ponudili su pomoć, a više razine vlasti moraju koordinirati aktivnosti. Premijerka HNK-a alarmirala je sve razine vlasti u BiH.

UŽIVO | Poplave 2024: U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama

UŽIVO | Poplave 2024: U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama

Apelira se na građane da shvate ozbiljnost situacije i da ne kreću na put prema Jablanici, jer time stvaraju dodatne probleme službama. Policija vraća vozila kod Bradine i Salakovca, posebno teretna vozila koja otežavaju situaciju.

Imali smo dvije iznimno kritične situacije – unesrećeni dječak i trudnica – riješene su evakuacijom u Mostar. Dječak je stabilno, ali beba je preminula, dok se za život trudnice doktori još bore. Povrijeđeni i unesrećeni prevoze se u bolnice u Konjicu i Mostaru.

Helikopter EUFOR-a uspio je preletjeti Ivan-sedlo, dok helikopter Oružanih snaga BiH nije uspio. Trenutno se upozorava na visok vodostaj južno od pogođenih područja, a obje elektroprivrede prate stanje. Prognoza za nadolazeći vikend nije obećavajuća.

Vlada HNK-a je na današnjoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće. Saobraćajnica ispod Komadinova vrela je potpuno uništena, a tri kilometra ceste između Jablanice i Prozora zatrpano. Cesta prema Risovcu i Doljanima također je uništena.

Većina evakuacija unesrećenih provodi se čamcima. Policija je potvrdila 14 smrtnih slučajeva, a veliki broj ljudi prijavljen je kao nestao. Točne brojke još nisu poznate, a uzroci stradanja nisu u potpunosti jasni, iako prizori sugeriraju najgore.

Iako su jučer izdana upozorenja o mogućim većim oborinama i izlijevanju rijeka, ovakav scenarij nitko nije mogao predvidjeti. Svi građani se pozivaju da se pridržavaju uputa stručnih službi kako bi se spasilo što više života" kazao je Juka na konferenciji za medije, piše Hercegovina.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije