Potvrđeno: Ekspertski tim GF TADs za afričku svinjsku kugu stiže u Bosnu

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Ekspertski tim GF TADs za afričku svinjsku kugu stiže u Bosnu
Foto: Bloomberg / Afrička svinjska kuga širi se i u BiH

Danas, 10. jula, putem ZOOM platforme održan je treći po redu sastanak Zajedničkog centra za kontrolu afričke svinjske kuge u Bosni i Hercegovine.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH i rukovodilac Zajedničkog centra za kontrolu afričke svinjske kuge Saša Bošković je tom prilikom najavio dolazak ekspertskog tima GF TADs za afričku svinjsku kugu u BiH, u periodu od 12. -14. jula 2023. godine. Cilj misije je prikupljanje podataka i davanje preporuka za upravljanje bolesti.

Na sastanku je prezentovana i trenutna epidemiološka situacija po pitanju ove zarazne bolesti. U RS-u potvrđeno je 75 žarišta afričke svinjske kuge, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje 2.350 svinja. Na teritoriji Brčko Distrikta potvrđena su 22 žarišta bolesti, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje oko 330 svinja. U Federaciji BiH nema prijavljenih slučajeva ove zarazne bolesti.

U automobilu smrti nije bila sama: Pogledajte fotografiju s mjesta pogibije Silvane Armenulić

U automobilu smrti nije bila sama: Pogledajte fotografiju s mjesta pogibije Silvane Armenulić

Radi adekvatnog sprečavanja i širenja bolesti, Kancelarija apeluje na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru. Zajednički centar za kontrolu afričke kuge svinja aktivno nastavlja da prati epidemiološku situaciju na terenu i u skladu sa tim preduzima sve potrebne mjere po pitanju prevencije, kontrole i suzbijanja ove zarazne bolesti.

"Globalni program – prekogranične bolesti životinja" (GF-TADs) zajednička je inicijativa WOAH-a i FAO-a koja spaja snagu obje organizacije u borbi protiv najznačajnijih prekograničnih bolesti životinja diljem svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije