Potvrđeno: Afrička kuga svinja potvrđena na devet imanja u Bosni

0
AA
Potvrđeno: Afrička kuga svinja potvrđena na devet imanja u Bosni
Foto: Arhiv / Svinje, Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta RS objavilo je da je do ponedjeljka zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na devet imanja na području Bijeljine.

"Na četiri imanja, na osnovu sumnje, izvršeno je uzorkovanje i rezultate čekamo u toku dana", navodi se u saopštenju iz ministarstva.

Pojašnjeno je da je afrička kuga svinja bolest koju širi čovjek, za razliku od klasične kuge svinja koju šire životinje. Zbog toga je upućen apel vlasnicima životinja da pojačaju biosigurnosne mjere na svojim imanjima, ograniče kretanja, zatvore dvorišta i obavezno postave dezbarijere.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

"Svaku promjenu na životinji i uginuće obavezno treba prijaviti nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru kako bi epizootiološka služba mogla provesti epizootiološko izviđanje", navode iz ministarstva.

Dodaje se da su sve službe su na terenu, te da je u Bijeljini formiran Lokalni krizni centar koji je dobio sve instrukcije za postupanje u cilju sprečavanja pojave i širenja bolesti. Osim toga, određeno je i mjesto za neškodljivo uklanjanje životinja.

Od svih učesnika u sprovođenju naloženih mjera očekuje se brza reakcija i odgovorno ponašanje u cilju suzbijanja širenja bolesti.

Otkriveni prvi slučajevi afričke svinjske kuge

Otkriveni prvi slučajevi afričke svinjske kuge

"U toku dana Ministarstvo će donijeti rješenje o zabrani održavanja sajmova, izložbi i stočnih pijaca na teritoriji Grada Bijeljina u cilju sprovođenja mjera na suzbijanju širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nema mjesta panici i da svako treba da je odgovoran u sprovođenju mjera iz svoje nadležnosti, službe pustiti da rade svoj posao po propisanim procedurama, a vlasnici da prijavljuju uginuća i da budu odgovorni prema sebi, a tako i okolini.

"Neodgovorno ponašanje vlasnika samo doprinosi širenju bolesti", naglašeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije