Potvrđena presuda Saši Ćurčiću: Bošnjakinje u Foči vodio na silovanje

1
Radiosarajevo.ba
Potvrđena presuda Saši Ćurčiću: Bošnjakinje u Foči vodio na silovanje
FOTO: Arhiv / Saša Čurčić

Sud Bosne i Hercegovine otpremio je 15. januara drugostepenu presudu u predmetu Saša Ćurčić kojom su, kao neosnovane, odbijene žalbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine i branitelja optuženog, te je potvrđena prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 14. septembra prošle godine, saopćeno je danas iz ove ustanove.

Prvostepenom presudom iz septembra 2020, Ćurčić je oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti u vezi sa prisiljavanjem druge osobe na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju – silovanje, te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Presudom je, podsjećamo, utvrđeno da je Dragan Zelenović (koji je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči) neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno sa Sašom Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je prisilio na seksualno djelo.

"Oštećena S-1 je u iskazu navela kako i kada je zarobljena, na kojim lokacijama je bila, te da je sve vrijeme zatočeništva izvođena na silovanje. Detaljno je opisala inkriminisane radnje, rekao je predsjedavajući sudija Davorin Jukić obrazlažući presudu", objavio je tada BIRN.

Jukić je također istakao kako je Vijeće utvrdilo da je optuženi Ćurčić, kao pripadnik Interventne jedinice “Dragan Nikolić” Vojske Republike Srpske, znao za široki i sistematski napad na bošnjačko stanovništvo na području Foče.

Također je utvrđeno da je Ćurčić znao da je oštećena S-1 Bošnjakinja i da je bila često izvođena na silovanje.

"Vijeće nije moglo prihvatiti tezu odbrane da se radi o drugom licu, a ne o optuženom Ćurčiću", riječi su sudije koji je obrazlažio donesenu prvostepenu presudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije