Potvrđena prva presuda za mobing u Upravi za indirektno oporezivanje BiH

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđena prva presuda za mobing u Upravi za indirektno oporezivanje BiH
Foto: Nezavisne novine / UIO BiH

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) vršila je mobing nad carinskim službenikom Ljubomirom Vlajinićem iz Kozarske Dubice premještajući ga s jednog na drugo radno mjesto punih pet godina.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je tako prvu presudu za mobing u UIO BiH, instituciji za koju se već godinama navodi da vrši mobing nad većim brojem svojih radnika, koji se zbog straha od otkaza ne usuđuju tužiti poslodavca.

Ipak, carinski službenik iz Kozarske Dubice bio je prvi koji je svoju pravdu zatražio pred sudom predočivši sve dokaze koje je imao.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Šest službenika UIO BiH, uhapšenih u akciji 'Brend 4', predati Tužilaštvu BiH

Šest službenika UIO BiH, uhapšenih u akciji 'Brend 4', predati Tužilaštvu BiH

U pravosnažnoj presudi, koja bi mogla biti uvod u mnogobrojne postupke protiv UIO BiH u narednom periodu, navodi se između ostalog, da je Vlajinić od avgusta 2016. do avgusta 2021. premještan i na neuslovne granične prelaze, gdje nije bilo ni osnovnih uslova za rad.

Osim degradiranja, Vlajiniću je bilo ozbiljno ugroženo i zdravlje.

Predrag Herbez, advokat Ljubomira Vlajinića, izjavio je za Srpskainfo da je Vlajinić iskazao hrabrost i na Sudu BiH dokazao da je nad njim vršen mobing.

"Svi znaju da se nad službenicima UIO BiH već godinama vrši mobing, ali iz straha od otkaza ili premještaja na druga radna mjesta službenici nemaju hrabrosti da traže pravdu. Ljubomir Vlajinić je bio hrabar da javno i pred Sudom BiH ukaže na mobing.", rekao je advokat Herbez.

"U ovoj presudi Sud BiH i sada Apelaciono vijeće Suda BiH pokazali su visok stepen profesionalne odgovornosti, savjesno i brižljivo su cijenili kako materijalne, tako i objektivne dokaze i donijeli jedinu moguću presudu", dodaje Herbez.

Presuda

Ljubomir Vlajinić je tako postao prvi službenik koji je pred Sudom BiH dobio UIO BiH po tužbi zbog višegodišnjeg mobinga.

Vlajinić je bio jedan od carinika sa visokom stručnom spremom koji su ostvarivali izuzetne rezultate, nakon čega je njegova poslovna karijera krenula nizbrdo.

Radnika koji je imao zapažene rezultate u svom poslu šefovi su između ostalog slali na granične prelaze Hukića Brdo i Užljebić, gdje nije bilo ni osnovnih uslova za rad.

Ovaj carinik i njegovi rezultati očigledno nisu odgovarali pojedincima, koji su ga u više navrata i duži niz godina premještali na različita radna mjesta, a neka su bila udaljena i 100 kilometara od porodične kuće.

Posebno otežavajuća okolnost na strani UIO BiH bila je što je Vlajiniću, pored toga što je degradiran, ozbiljno narušeno i zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije