Potvrđena prijava protiv imama Amira efendije Mahića

7
Radiosarajevo.ba
Potvrđena prijava protiv imama Amira efendije Mahića
Foto: Printscreen / Amir Mahić

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) u BiH iz Kozarca Amir ef. Mahić, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo, prijavljen je Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor.

Potvrđeno je za Nezavisne Novine iz prijedorske policije, odakle su, uz navođenja inicijala osumnjičenog, naveli da je izvještaj podnesen u srijedu.

"Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su 15. februara 2023. godine Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor dostavili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje protiv A.M. iz Kozarca", rekli su za Nezavisne Novine iz Policijske uprave Prijedor.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Bude li dokazana krivica Mahića, za to mu prijeti novčana ili zatvorska kazna do tri godine.

Inače, Ćamil Duraković, potpredsjednik RS, zatražio je obustavljanje istrage protiv Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem. Apeluje na razumno odlučivanje te poziva na dijalog i međusobno uvažavanje.

"Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno, te smo u četvrtak svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca", navodi Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije