Potvrđena presuda: Ukupno 16 godina zatvora za stravične ratne zločine u zloglasnom logoru 'Vojno'

2
BIRN - Detektor.ba
Potvrđena presuda: Ukupno 16 godina zatvora za stravične ratne zločine u zloglasnom logoru 'Vojno'
Foto: BIRN BiH / Sud BiH

Državni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jure Kordić, Dražan Lovrić i Nedžad Tinjak osuđeni na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Mostara 1993., dok su šestorica oslobođena krivnje.

Prvostepenom presudom je Tinjak osuđen na 12 godina, Kordić na tri godine, a Lovriću je izrečena kazna od godinu dana zatvora, dok su Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić i Slavko Golemac oslobođeni optužbe.

“Sud Bosne i Hercegovine je otpremio drugostepenu presudu kojom su odbijene, kao neosnovane, žalba Tužilaštva BiH i žalbe branilaca optuženih Jure Kordića, Dražana Lovrića i Nedžada Tinjaka, te je potvrđena prvostepena presuda od 24.2.2023.”, saopšteno je iz Državnog suda.

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Tinjak je, kako se navodi u prvostepenoj presudi, proglašen krivim po više tačaka za učešće u nezakonitom hapšenju bošnjačkih civila u Mostaru 1993. godine, koji su odvedeni i zatvoreni u logor “Vojno”, kao i za nečovječno postupanje prema njima, te silovanje dvije žene.

Kordić je proglašen krivim po dvije tačke – za učešće u nezakonitom hapšenju i nečovječno postupanje u “Vojnom”, dok mu učešće u ubistvu nije dokazano. Lovrić je osuđen po jednoj tački za nezakonito hapšenje.

Logor "Vojno": Na sudu ponovo o zločin(c)ima u jednom od najzloglasnijih logora HVO-a

Logor "Vojno": Na sudu ponovo o zločin(c)ima u jednom od najzloglasnijih logora HVO-a

Tinjak je oslobođen dijela optužbi, a Sušac, Šikalo, Mihalj, Škobić, Ančić i Golemac svih tačaka optužnice koje su se odnosile na protivpravno zatvaranje, mučenje, nečovječno postupanje i silovanje civila koji su bili zatočeni u nehumanim uslovima u logoru “Vojno” od 1993. do 1994. godine.

Tužilaštvo je u žalbi tražilo ukidanje prvostepene presude i ponovno suđenje, ili preinačenje na način da se osude šestorica oslobođenih a povećaju kazne za trojicu osuđenih, dok je Odbrana predlagala da se ranija odluka preinači na način da se Kordić, Tinjak i Lovrić oslobode zbog nedostatka dokaza.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u maju 2018. a u međuvremenu su preminula dvojica optuženih Nedžad Ćorić i Marinko Šunjić.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije