Potvrđena presuda: Hamdija Lipovača osuđen zbog zloupotrebe položaja

2
Radiosarajevo.ba
Potvrđena presuda: Hamdija Lipovača osuđen zbog zloupotrebe položaja
Foto: Facebook / Hamdija Lipovača

Kantonalni sud u Livnu je potvrdio prvostepenu osuđujuću presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi od 17.1.2022. godine, kojom je Lipovača Hamdija, bivši premijer USK, osuđen zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja.

Prvostepena presuda potvrđena je u za Mahira Midžića i Jasmina Hošića, kao savjetnika premijera.

"Osuđeni su 2014. godine na štetu budžeta USK-a, postupajući u okviru svojih službenih funkcija u Vladi USK pribavili korist političkoj partiji Socijaldemokratske partije u vidu nezakonitog financiranja iste, na način da su iz tekuće rezerve budžeta isplatili političkoj partiji SDP novčani iznos od 5.000 KM.

Gradi se jedina dionica Koridora Vc koja prolazi kroz oba entiteta. Evo ko izvodi radove

Gradi se jedina dionica Koridora Vc koja prolazi kroz oba entiteta. Evo ko izvodi radove

Osuđenima su izrečene uslovne osude kako je to navedeno u prvostepenoj presudi, ali i obaveza da nadoknade štetu Unsko-sanskom Kantonu u iznosu od 5.000 KM", navodi se u saopštenju.

Podsjetimo i da je u septembru 2020. godine Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi kojom je bivšem načelniku općine Bihać Hamdiji Lipovači (44) iz Bihaća, izrekao uvjetnu osudu zbog nesavjesnog rada u službi kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te istovremeno odredio da se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije