Hamdija Lipovača pravosnažno osuđen

Radiosarajevo.ba
Hamdija Lipovača pravosnažno osuđen
Foto: Arhiv / Hamdija Lipovača

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi kojom je bivšem načelniku općine Bihać Hamdiji Lipovači (44) iz Bihaća, izrekao uvjetnu osudu zbog nesavjesnog rada u službi kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te istovremeno odredio da se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, saopćeno je iz kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona. 

Kantonalni sud u Bihaću je ujedno uvažio žalbu oštećenog Grada Bihaća i preinačio prvostepenu presudu na način da je osuđenog Lipovaču obavezao da na ime naknade štete Gradu Bihaću isplati 48.944,65 KM. 

Iz Tužilaštva podsjećaju da je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je dana 20.06.2019. godine podiglo optužnicu protiv Lipovača Hamdije i stavilo mu na teret da je kao službena osoba u Federaciji, povredom zakona, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000,00 KM. 

Naime, Lipovači je stavljeno na teret da je dana 7. januara 2009. godine, u Bihaću, kao službena osoba u svojstvu načelnika općine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti navedene funkcije. 

Protiv ove presude stranke nemaju pravo žalbe, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije