Potvrđena oslobađajuća presuda: Hamdija Abdić Tigar nije kriv za ubistvo generala HVO Vlade Šantića

11
L. Memčić
Potvrđena oslobađajuća presuda: Hamdija Abdić Tigar nije kriv za ubistvo generala HVO Vlade Šantića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Hamdija Abdić Tigar

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je oslobađajuću presudu komandantu 502. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine Hamdiji Abdiću Tigru u predmetu "Vlado Šantić", potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba Alen Nakić.

"Vrhovni sud Federacije BiH odbacio je žalbu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i potvrdio oslobađajuću presudu. Takva odluka je jedina bila moguća. Ovo je potvrdilo ono što je moj klijent kazao 2016. godine: 'Sloboda. 'Nismo zločinci'", naveo je Nakić.

Osvrnuo se na navode bivšeg ministra pravde Josipa Grubeše koji je nakon donošenja osobađajuće presude kazao da je - 'riječ o selektivnom dijeljenju pravde i političkom potezu bosanskohercegovačkog pravosuđa'.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

"Važno je naglasiti da su prvostepenu presudu pratila očitovanja Josipa Grubeše koji je presudu stavljao u etnonacionalistički kontekst.

Važno je napomenuti da se pravosuđe u FBiH oduprlo takvim vrstama pritisaka. Takvo ponašanje nekadašnjeg ministra pravde nedopustivo je i nije u skladu sa Euopskim sudom za ljudska prava", kazao je Nakić za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike BiH i zastupnik Parlamenta FBiH presudom Kantonalnog suda Bihać oslobođen je 23. maja 2022. godine optužbe da je odgovoran za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u martu 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije