! / Ministarstvo pravde nakon presude Abdiću: Apeliramo da se otkloni ova nepravda

24. 05. 2022. u 09:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike BiH i zastupnik Parlamenta FBiH presudom Kantonalnog suda Bihać oslobođen je jučer optužbe da je odgovoran za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u martu 1995. godine.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine reagovalo je na ovu presudu, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine oštro osuđuje selektivno dijeljenje pravde i političke poteze pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Smatramo neprihvatljivim kako je sud u slučaju Šantić grubo zanemario temeljne postulate prava, i zauzeo stav koji je najmanje zasnovan na pravu i pravdi.

Naša je težnja da svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo na jednak pristup pravosuđu i pravičan postupak, neovisno o nacionalnoj pripadnosti kako žrtve tako i zločinca.

Ovo je ključni preduvjet nužan za suživot i budućnost Bosne i Hercegovine. Ova presuda jasan je pokazatelj da vladavina prava ne postoji u Bosni i Hercegovini i da je dalek put pred nama.

Apeliramo na nadležne pravosudne institucije da poduzmu sve korake kako bi se otklonila ova nepravda i utvrdili pravi razlozi za ovu nezakonitost koja u konačnici utječe na sve nas koji živimo u BiH, te da sankcioniraju ovakve čisto subjektivne i neutemeljene stavove", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Bihaću je u januaru 2019. potvrdio optužnicu kojom se za ubistvo generala Šantića, pored Abdića, teretili Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)