Potvrđena optužnica protiv Dragana Babića i Milivoja Maletića zbog ratnih zločina 1992. godine

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv Dragana Babića i Milivoja Maletića zbog ratnih zločina 1992. godine
Foto: BIRN BiH / Dragan Babić sa braniteljicom Veselinkom Popović

Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu Dragan Babić i drugi, koja optužene Dragana Babića i Milivoja Maletića tereti da su radnjama opisanim u optužnici počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako je saopćeno iz Suda BiH, optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH, u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s jedne strane i Vojske RS s druge strane, počinili ratni zločin na području općine Teslić kao pripadnici VRS.

"I to Dragan Babić kao upravnik zatočeničkog objekta, a zatim i kao vojni policajac, u mjestu Pribinić, te Milivoje Maletić kao stražar pri zatočeničkom objektu Pribinić, u periodu od početka juna 1992. pa najdalje do 10. augusta 1992. godine, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i suprotno odredbama Ženevskih konvencija", navodi se u optužnici.

Imam iz BiH izazvao oduševljenje u Medini: U bosanskoj narodnoj nošnji došao u Poslanikovu džamiju

Imam iz BiH izazvao oduševljenje u Medini: U bosanskoj narodnoj nošnji došao u Poslanikovu džamiju

Dalje se u optužnici navodi da je optuženi Dragan Babić – sam, u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta, učinio, naredio, podržavao, omogućio, dozvolio, saglasio se ili na drugi način sudjelovao u nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima nesrpske nacionalnosti, te ubijanju civila nesrpske nacionalnosti, optuženi Dragan Babić, u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta i Milivoje Maletić, kao stražar zatočeničkog objekta – zajedno, prema tada zatočenim civilima nesrpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, nečovječno postupali, iste držali zatočenim u nehumanim uvjetima, tukli ih nanoseći im ozljede, snažne tjelesne i duševne bolove i patnje i premlaćivali, od kojih posljedica je jedan civil preminuo. 

Navodi se i da su optuženi Milivoje Maletić, kao stražar zatočeničkog objekta, i optuženi Dragan Babić, kao vojni policajac, u više navrata nečovječno postupali prema civilima u zatočeničkom objektu Pribinić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije