Potvrđena optužnica protiv direktora i izvršnog direktora za tehničke poslove u RMU Banovići

3
Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv direktora i izvršnog direktora za tehničke poslove u RMU Banovići
Foto: Fena / RMU Banovići

Općinski sud Banovići potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv dvije odgovorne osobe iz RMU Banovići, direktora Elvira Salihovića (53) i izvršnog direktora za tehničke poslove Elvira Jamakovića (53).

Optuženi se terete da su kao saučesnici počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Optužnicom im se na teret stavlja da su u julu 2021. godine u svojstvu članova Uprave RMU Banovići iskoristili službeni položaj i ovlaštenja koja imaju po Statutu Društva i postupli suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, po kojima je zabranjena diskriminacija radnika, između ostalog, i u odnosu na članstvo u političkim partijama ili sindikatima, i u odnosu na otkazivanje ugovora o radu.

Nasilje u porodici u BiH: Zabrinjavajući porast broja slučajeva i nedostatak rješenja

Nasilje u porodici u BiH: Zabrinjavajući porast broja slučajeva i nedostatak rješenja

Tako su, znajući da je jedan zaposlenik član Sindikalne organizacije RMU Banovići i član političke partije Pokret Demokratske Akcije (PDA), i da ne želi da promijeni članstvo u sindikatu i političkoj partiji, rukovodeći se isključivo sindikalnom i stranačkom pripadnošću, a ne interesima službe, donijeli odluku o otkazu ugovora o radu na to radno mjesto, uz ponudu novog ugovora za radno mjesto za koje je predviđen manji koeficijent za obraćun plate, a koje je ovaj zaposlenik morao prihvatiti jer bi u suprotnom dobio otkaz ugovora o radu.

Na taj način su teže povrijedili prava ovog zaposlenika, te su ga bez zakonskog osnova rasporedili na drugo i manje plaćeno radno mjesto i nanijeli mu štetu u iznosu od najmanje 7.000 KM u proteklom periodu.

Tužilaštvo je dobilo veći broj prijava koje se vezuju za RMU Banovići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije