Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika u BiH zbog plaćanja intervjua

1
Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika u BiH zbog plaćanja intervjua
Twitter/Screenshot / Sud

Kantonalno tužitlaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je, a Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio optužnicu protiv bivšeg općinskog načelnika Bužima Agana Bunića, te direktora JU Centar za socijalni rad Bužim Emira Aldžića, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili dva krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Osnovano se sumnja da su optuženi u septembru 2015. godine, nakon što je Agan Bunić dogovorio i obavio intervju s novinarom H.R., plaćanje objave tog intervjua u BH Bussiness Magazinu u rubrici Općinski načelnik-Menadžer u izdanju br. 175 u iznosu od 3.000 KM (3.510 KM s PDV-om) izvršili iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim.

Na taj način pribavili su korist za Agana Bunića u vidu medijskog predstavljanja u časopisu BH Bussiness Magazine, a nanijeli štetu JU Centru za socijalni rad Bužim u iznosu od 3.510 KM, javlja Fena.

Također se osnovano sumnja da su optuženi u novembru 2015. godine, nakon što je prethodno Agan Bunić sa Š.P. dogovorio otkup 100 komada časopisa Euro Manager i 20 knjiga "Šampioni biznisa 2015" u kojima je Agan Bunić predstavljen kao "Najnačelnik 2015" za cijenu 2.600 KM (s PDV-om 3.042 KM), dogovorili isplatu navedenog iznosa iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim, pribavivši tako korist Aganu Buniću u vidu osobne promidžbe te pričinivši štetu za budžet JU Centar za socijalni rad Bužim u vidu obveze da se navedena usluga plati u iznosu od 3.042 KM.

U toku istrage Tužiteljstvo je saslušalo svjedoke i prikupilo više materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice. U budućem periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi, saopćeno je iz Katonalnog tužilaštva USŽ Bihać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije