Potvrđena optužnica i produžen pritvor Mostarcu zbog teških krađa, među njima i kipa Bruce Leeja

1
Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica i produžen pritvor Mostarcu zbog teških krađa, među njima i kipa Bruce Leeja
Foto: X.com / Bruce Lee se vraća kući

Kantonalno tužilaštvo HNK podiglo je optužnicu protiv Danijela Prce, zv. "Dado" (1978.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo "Teška krađa" iz čl. 287. st.1. toč.a) i b) KZ F BiH, a koju je Općinski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo produženje mjere pritvora optuženom, te je Općinski sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog utemeljen i donio rješenje o produženju pritvora protiv optuženog, iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, koji pritvor ima trajati do izricanja prvostepene presude, a najduže jednu godinu, računajući od dana hapšenja optuženog.

Optuženom Danijelu Prci se optužnicom stavlja na teret da je u vremenskom razdoblju od 29. februara 2024. godine do 07. marta 2024. godine, sa ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, otuđivao novac i razne artikle i to u tri pojedinačna slučaja i tako počinio produženo kazneno djelo "Teška krađa" iz čl. 287. st.1. tač.a) i b) KZ F BiH, na različitim lokalitetima u Mostaru, a na štetu objekata:

Mahir Mešalić: U Parlamentu FBiH obrisi diktature, bliži se imenovanje Vukoje

Mahir Mešalić: U Parlamentu FBiH obrisi diktature, bliži se imenovanje Vukoje

Trgovine "Optika Boni", otuđio novac u iznosu od 600,00 KM, te 20 komada sunčanih naočala i 2 komada dioptrijskih naočala raznih vrsta i modela; Željezarije "Martom", otuđio gotov novac u iznosu od 600,00 KM, te određenu količinu raznih artikala i alata.

Kao i na štetu Gradskog parka "Zrinjevac", kojom prilikom je uporabom podesnog alata i tjelesne snage odvojio statuu "Bruce Lee –a" od betonskog postolja za koje je bila pričvršćena metalnim 'ankerima', pa ju je uz pomoć kolica odvezao do "Staklene banke", a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove, na koji način je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.

Od krađe do trijumfa: Bruce Lee se vraća kući

Od krađe do trijumfa: Bruce Lee se vraća kući

Također, Tužilaštvo je predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od optuženog u iznosu od 1.200,00 KM, oduzimanje predmeta koji su pronađeni i popisani na potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta, te da se navedeni predmeti vrate vlasnicima, prema Zakonu.

Općinski sud u Mostaru zakazao je ročište radi izjašnjenja o krivnji optuženog za dan 18. aprila 2024. godine u 09:15 sati, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije