Potresne ispovijesti iz Buturović Polja: Četiri dana smo bili odsječeni. Trebalo je ovo preživjeti

1
AA
Potresne ispovijesti iz Buturović Polja: Četiri dana smo bili odsječeni. Trebalo je ovo preživjeti
Foto: Anadolija / Selo Gorica kod Buturović Polja

Gorica u Buturović Polju kod Konjica jedno je od 20-tak sela koja su prethodnih dana bila odsječena od ostatka svijeta. Četiri dana mještani ovog sela nisu imali prohodan put.

Ekipe su uspjeli uspostaviti saobraćajnu komunikaciju sa selom koje je od Buturović Polja udaljeno desetak minuta. Uski put vodi do sela u kojem danas ima svega 20-tak stanovnika. Na pojedinim dionicama i dalje se vide posljedice poplava, blato i teško prohodna cesta.

Put je očišćen, ali još uvijek ne rade fiksni telefoni i internet. Struja je došla četvrti dan, dok se pokušava uspostaviti i vodosnabdijevanje.

Čelik odgovorio Nijemcima na prilog o Bilinom Polju: Sve stalo u dvije riječi

Čelik odgovorio Nijemcima na prilog o Bilinom Polju: Sve stalo u dvije riječi

Reporterska ekipa agencije Anadolije u selu je srela 78-godišnju Kadu Šteta.

"Ne sjećam se da je ikada bilo ovako, ni blizu. Bilo je straha, trebalo je ovo preživjeti. U kući smo bili samo ja i moj bolesni dedo. Izašla sam vani i čekala. Samo sam njega htjela da izvučem vani. Prepala sam se, nisam ni pokušala da legnem. Nisam nikako spavala. Samo sam hodala, plakala, kukala i molila se", kazala je Kada.

Naš reporter se probio do poznatog restorana u Jablanici: 'Situacija je teža nego što smo zamislili'

Naš reporter se probio do poznatog restorana u Jablanici: 'Situacija je teža nego što smo zamislili'

Pored porodične kuće sreli su i Fatimu Šteta koja u Gorici živi godinama. Prisjetila se one noći kada je počeo horor za sve stanovnike tog kraja.

"Poplavilo je, put je bio blokiran. Četiri dana smo bili odsječeni. Sada su pročistili put, ali još ne rade fiksni telefoni i internet. Struja je došla četvrti dan, ali sve je ovo privremeno. Vodu prave već šest dana", ispričala je Fatima koja je još uvijek u šoku zbog svega što su doživjeli.

Humanitarne organizacije su drugi, treći dan nakon poplava donijele potrepštine za mještane sela, a kojih je danas jako malo. Svega 20-tak ljudi je u ovom selu.

"Za vrijeme rata ovdje je protjerano stanovništvo i sve je zapaljeno. Međutim, vratili smo se, napravili opet kuće. A sada nam se opet ovo dogodilo. Za svoje 64 godine ne pamtim ovako nešto. Bilo je padavina, ali nikada ovakve. Dobro je da nema ljudskih žrtava, a valjda će biti bolje", kazala je Fatima koja se zahvalila svima koji su dolazili i pružili pomoć.

Već sedam dana na terenu su ekipe humanitarne organizacije Pomozi.ba. Obilaze sela, razgovaraju sa mještanima i zapisuju šta im je to potrebno. Tako je bilo i danas. U selo Gorica su isporučili higijenske potrepštine i prehrambene pakete.

Emir Taljanović iz humanitarne organizacije Pomozi.ba od prvog dana poplava je na terenu.

"Ovdje im je potrebno vodosnabdijevanje. Presječen je vodovod i trenutno se radi na popravci. Došli smo da vidimo da li mi možemo pomoći da se to obnovi. Do sada smo ovom selu isporučili vodu, higijenske potrepštine, agregate i prehrambene pakete", rekao je Taljanović.

Prema njegovim riječima, trenutno cijelom tom poplavama pogođenom području, potrebna je HTZ oprema i raščišćavanje puteva.

"Od petka smo tu. Ovo je jedno od sela koje je bilo odsječeno", dodao je Taljanović.

Ekipe na terenu danonoćno rade na saniranju posljedica poplava i klizišta na području Konjica i Jablanice.

Prema službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a, na poplavom pogođenim područjima HNK-a, poginulo je 20 osoba. Od ukupnoga broja smrtno stradalih, sedamnaest je osoba iz Jablanice, tri iz Konjica.

Prema podacima MUP-a, u Jablanici je aktivna potraga za tri prijavljene nestale osobe, u Konjicu za dvije. Od 20 smrtno stradalih, jedno je tijelo još uvijek neidentificirano.

I dalje je u prekidu saobraćajna komunikacija između Mostara i Jablanice, sanirane su ceste između Jablanice i Konjica te Jablanice i Prozor - Rame, dok je regionalna prometnica Jablanica - Doljani tek djelimično prohodna. Regionalna saobraćajnica Ostrožac – Parsovići – Fojnica, kao i mjesne ceste Buturović Polje – Seonica – Višnjevice odnosno Kralupi – Trešnjevice nisu prohodne zbog značajnih oštećenja.

Više o poplavama u Bosni i Hercegovini čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije