Potresni press Davora Dragičevića: Imamo snimke i dokaze da je David ubijen

Radiosarajevo.ba
Potresni press Davora Dragičevića: Imamo snimke i dokaze da je David ubijen
Foto: AA / Davor Dragičević pred zgradom NSRS-a

U Banjoj Luci danas je održana press konferencija na kojoj su, kako tvrdi njegova porodica, predstavljeni snimci koji dokazuju da je David Dragičević ubijen "organizovano".

Podsjećamo, David Dragičević iz Banje Luke je nestao u noći sa 17. na 18. marta 2018. godine, nakon što se udaljio od obiteljske kuće. Pronađen je 24. marta u rijeci Crkveni od kada je njegova smrt pokrenula brojne rasprave i proteste. Članovi njegoveobitelji i prijatelji tvrde da je ubijen, a nadležne institucije navode da u njegovoj smrti nema kaznenog djela. Njegov otac Davor Dragičević podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja te je rekao da posjeduje dokaze da se određene stvari montiraju u vezi sa smrću njegovog sina.

Advokati o slučaju Dragičević: Nestali dokazi, čudni iskazi policajaca, FBI...

Na današnjoj konferenciji smo na prikazanim snimcima mogli vidjeti kako čelništvo policije RS-a, konkretno ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u nekoliko navrata tvrdi kako David na leđima nije imao nijednu povredu, ali su prikazane slike s obdukcije i leš Davida koje dokazuju da je mladić imao i povrede na leđima i na koljenima.

Postavljeno je i pitanje šta je sa svjedokinjom S.M. koja je kobne noći u ulici Velibora Janjetovića čula svađu i lom. Njene "navodne" izjave su uzete 30. marta i 2. aprila. Lukač je, a i to je prikazano, kazao kako je priča o izjavi čistačice Metalske škole izmišljena kako bi se istraga skrenula u drugom smjeru. No, porodica Davida Dragičevića govori da je tačno da čistačica ove škole nije ništa vidjela - izjavu je dala čistačica potpuno druge škole...

Na pressu su prikazani i snimci brojni drugih nepravilnosti, lažnih tvrdnji, netačnih izvještaja o prisustvu narkotika u Davidovoj krvi, političkih poruka kako je mladić bio narkoman- analiza krvi Zavoda za sudsku medicinu RS-a pokazala je da je David u krvi i urinu imao LSD i kanabis, dok je druga analiza dokazala da nije uzimao drogu u posljednjih šest mjeseci. 

Potom se obratio otac ubijenog mladića, Davor Dragičević, koji je u kratkim crtama kazao sljedeće (citiramo):

• Čestiti i pošteni vatrogasci našli su Davida na suhoj, pješčanoj površini, odakle su ga izvukli. Odakle policiji slike Davida u vodi?

• Kažu da je David opljačkao tu kuću i da je nestalo 230 KM. Na slikama policije je prvo 180, a onda 170 KM

• (prikazujući slike Davidov leša na mjestu gdje je pronađen) Davidu je prvo kaiš otkopčan, a onda kaiš zakopčan

• Imena ubica i saučesnika čuvam za Strazbur, institucije su ovdje zakazale

• Čitav MUP zna ko je oteo i ubio Davida i šta su mu radili šest dana. Da, dijete je bilo živo šest dana.

"Sto dana je trebalo da stojim na Trgu da se podigne optužnica za ubistvo. Šta ja da očekujem od ovog ovdje", kazao je Dragičević.

Osvrnuo se na izjavu Lukača i Milorada Dodika koji su javno da im je Davidov ujak kazao kako je mladić bio narkoman: "Moje dijete nije imalo ujaka. Ja sam mu otac. Valjda bi znao da je imao ujaka."

Otkrio je i kako se vrši pritisak i iz Beograda na međunarodni advokatski tim (koji čine Anto Nobilo, Ifet Feraget, Duško Tomić, op.pr.) da jedan od advokata istupi iz tima: "To čak rade i političari iz Beograda."

"Ja sam otac ubijenog djeteta...a vi mene nazivate teroristom, rušiteljem RS-a, soroševcem, stavljate mi mete na čelo. Danas-sutra, možda, imat ćete i vi djecu, ne znam kako ćete svojoj djeci", kazao je Davor Dragičević reporterskoj ekipi ATV-a.

"Pet svjedoka imam, ali ne smijem ih nigdje odvesti. Radi njih, radi njihove djece...a, ti svjedoci su vidjeli zadnje sate njegovog života, sve su vidjeli, i šta se desilo, i ko ga je odvezao i šta se dogodilo. Evo, sve sam im dao, sve smjernice", govorio je emotivni čovjek, odgovarajući na novinarska pitanja.

Obećao je Dragičević i da će svi koji su odgovorni za slučaj "dobiti 45 godina zatvora":

"Međunarodni advokatski tim će odnijeti slučaj - baš kao što će završiti i slučaj Dženana Memića - u Strazbur, jer ova država, i Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, nisu sposobni."

Za kraj, o 5. oktobru, kojeg već danima ističe kao "ključni datum", kazao je:

"Prvo sam pozvao predsjednika RS-a Milorada Dodika da dođe na Trg. Onda sam pozvao sve ljude dođu na Trg, da tražimo istinu i pravdu, poslao sam javni dopis svim strankama da dođu da tražimo istinu za Davida Dragičevića...ovaj slučaj se riješi za dva minuta. Ne treba nikom predizborna kampanja. Da su ovo riješili, mogli su vladati hiljadu godina i da Dodik bude veći od Tita. Ja nisam politiku umiješao u ovaj slučaj, zna se ko je to uradio. A, 5. oktobra, idem spavati kod sina, na Trg. Jer na groblje još ne mogu, rano mi je za raku."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije