Potrebno je vratiti svijest o ZAVNOBiH-u jer su to europske vrijednosti

K. S.
Potrebno je vratiti svijest o ZAVNOBiH-u jer su to europske vrijednosti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Slavo Kukić

Vrijednosti ZAVNOBiH-a na kojima je izgrađena Bosna i Hercegovina potisnute su u stranu i potrebno je vratiti u društvenu svijest istinu o historijskoj i neponovljivoj vrijednosti ZAVNOBiH-a, rečeno je na današnjem okruglom stolu pod nazivom "Vrijednosti ZAVNOBiH-a danas i sutra” organiziranom u Sarajevu.

Učesnici okruglog stola ocijenili su da se društvo u BiH uveliko odaljilo od vrijednosti i da je danas od ZAVNOBiH-a ostao samo pojam.

Nekadašnji predsjednik Predsjedništva Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ) Raif Dizdarević kazao je da niko ni na posljednim općžim izborima u BiH nije spomenuo ZAVNOBiH, što prema njegovim riječima, “govori da se radi o nastojanju da se ZAVNOBiH potisne”.

Vrijednosti ZAVNOBiH-a i državnost koju je Bosna i Hercegovina dobila nije mogla ni posljednja agresija uništiti”, izjavio je Dizdarević.

Profesor Slavo Kukić smatra da je samo pojam ostao od nekadašnjeg ZAVNOBiH-a te da smo sve drugo vezano za ZAVNOBiH upropastili.

“Nestalo je zajedništvo odnosno da je Bosna i Hercegovina i muslimanska i srpska i hrvatska. BiH je prestala biti i ljudska. Sve te vrijednosti, sada su etno-nacionalisti privatizirali to i iskoristili kao paravan za krađu onoga što su generacije stvarale od ZAVNOBiH-a pa do 1990-tih godina”, mišljenja je Kukić.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić ocijenio je da je već prvo zasjedanje ZAVNOBiH ponudilo kvalitetnu formulu kako se organizira jedna pluralna višenacionalna zajednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije