Potpisan ugovor: Obezbijeđeno 10 miliona eura za tramvaje u Sarajevu

2
Radiosarajevo.ba
Potpisan ugovor: Obezbijeđeno 10 miliona eura za tramvaje u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o kreditu za Projekt Javni prijevoz Sarajevo - Dio 3, u vrijednosti 10 milijuna eura.

Bevanda je zahvalio direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima.

"Ovim projektom bit će završena nabava novih tramvaja što će pomoći razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu i efikasnosti usluga. Krajnji korisnik kredita je Kanton Sarajevo, a projekt će implementirati kantonalno ministarstvo prometa", naglasio je Bevanda.

Naglašeno je da su tim projektom obuhvaćeni i prioritetni izazovi zaštite okoliša, kroz promociju korištenja javnog prijevoza.

"Iznos zajma je 10 milijuna eura, rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice", istaknuo je Bevanda.

Taj projekt treći je u nizu projekata koji se odnosi na poboljšanje Javnog prijevoza u Sarajevu.

Za dva projekta već su potpisani ugovori s EBRD-om i to prvi za nabavu novih električnih trolejbusa u iznosu od 15 milijuna eura i drugi za remont tramvajske pruge vrijedan 20 milijuna eura.

Ugovor o zajmu potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa COVID-19, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije