! / Potpisan ugovor: Kompanija Integral inženjering iz Laktaša gradi Koridor Vc kroz RS

20. 03. 2019. u 09:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 74

Ugovor o izgradnji prve faze autoputa na Koridoru Vc kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji „Johovac“ (Tovira) i „Rudanka“ (Kostajnica) potpisan je danas.

Uime investitora „Autoputeva RS“, ugovor su potpisali direktor tog preduzeća Dušan Topić, a uime izvođača radova generalni direktor kompanije „Integral inženjering“ iz Laktaša Slobodan Stanković i direktor podružnice građevinskog preduzeća „Granit“ Skoplje u Banjoj Luci Zoran Trajanovski.

Entitetski premijer Radovan Višković, koji je prisustvovao potpisivanju tog ugovra, ukazao je na njegov značaj za RS kako bi se nastavila izgradnja mreže autoputeva kroz RS, ali i angažovala domaća građevinska operativa, što je preduslov za povećanje BDP-a, rasta plaća...

Podsjetio je da je izdata građevinska dozvola za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, a očekuju se aktivosti na izgradnji trase prema Bijeljini i Srbiji.

Direktor “Autoputeva” Dušan Topić je rekao da je taj projekt višestruko značajan jer se radi o početku izgradnje Koridora Vc u RS.

Ovo je prva od četiri planirane faze, ukupne dužine oko šest kilometara, a druga faza je od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša (entitetske granice na jugu) ukupne dužine oko šest kilometara.

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra.

Ranije je najavljeno da je planirano da izgradnja faza jedan i dva bude finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a faze tri i četiri iz zajma Evropske investicione banke (EIB).

Po ranijim procjenama, izgradnje autoputa na Koridoru Vc u RS trebalo bi da košta više od 500 miliona eura, bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje.

NEMA KOMENTARA