BiH / Integral inženjering iz Laktaša gradit će prvu fazu autoputa na Koridoru 5C kroz RS

19. 03. 2019. u 16:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 24

U Banjaluci će sutra biti potpisan ugovor o izgradnji prve faze autoputa na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji „Johovac“ (Tovira) i „Rudanka“ (Kostajnica).

U ime investitora Autoputeva Republike Srpske, ugovor će potpisati direktor tog preduzeća Dušan Topić, a u ime izvođača radova generalni direktor kompanije Integral inženjering Slobodan Stanković i direktor podružnice građevinskog preduzeća Granit Skoplje u Banjaluci Zoran Trajanovski.

Ugovor će biti potpisan u Administrativnom centru Vlade Srpske u 9.00 sati, nakon čega su predviđene izjave za novinare, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na međunarodni javni poziv za realizaciju ovog projekta najpovoljniju ponudu dostavio je konzorcijum koji čine Integral inženjering iz Laktaša i Granit iz Skoplja.

Riječ je o konzorcijumu koji je realizovao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srpskoj - autoput 9. januar Banjaluka-Doboj.

Prema planovima javnog preduzeća Autoputevi, autoput na Koridoru 5C gradiće se u četiri faze.

Prva predviđa gradnju dionice od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica) ukupne dužine oko šest kilometara, a druga faza je od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša (entitetske granice na jugu) ukupne dužine oko šest kilometara.

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra.

Ranije je najavljeno da je planirano da izgradnja faza jedan i dva bude finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a faze tri i četiri iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Prema ranijim procjenama, izgradnje auto-puta na Koridoru 5C u Republici Srpskoj trebalo bi da košta više od 500 miliona evra /bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje.

NEMA KOMENTARA