Potpisan Prijedlog zakona o mandatima i izbornim jedinicama

Radiosarajevo.ba
Potpisan Prijedlog zakona o mandatima i izbornim jedinicama
FOTO: Radiosarajevo.ba / Lideri SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a postigli načelni dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH
Predstavnici Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost i Naše stranke potpisali su danas u Sarajevu Prijedlog zakona o broju mandata i izbornim jedinicama Parlamenta Federacije BiH.

Prijedlog su potpisali predsjednici klubova zastupnika ovih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije i predsjednik Naše stranke, javlja N1.

U ovom prijedlogu četiri stranke navedeno je da su broj i struktura delegata u Domu naroda utvrđeni u skladu s odredbom Ustava FBiH, kojom se predviđa da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav delegat u zakonodavnom tijelu katona, kao i sukladno popisu stanovništva iz 1991. godine, koji bi trebao biti osnova za izračunavanja svih izbornih rezultata.

Kako je za Radiosarajevo.ba ranije potvrđeno iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH), u Parlamentu FBiH postoji većina koja će izglasati donošenje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u ovoj instituciji.

Očekuje se da se zakaže vanredna sjednica Federalnog parlamenta sa samo jednom tačkom dnevnog reda. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije