Potez Lidije Bradare izazvao kontroverze: Nastao problem zbog pomilovanja osuđenika?

5
Radiosarajevo.ba
Potez Lidije Bradare izazvao kontroverze: Nastao problem zbog pomilovanja osuđenika?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lidija Bradara

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara je iskoristila svoje pravo da pomiluje nekoliko zatvorenika u ovom entitetu, ali je njen potez izazvao kontroverze. 

Kako izvještava portal Istraga, od ukupno 19 molbi za pomilovanjem, Lidija Bradara je svoje pravo iskoristila samo za dva zatvorenika. 

Ovaj portal dalje navodi kako su dva pomilovana zatvorenika Hrvati, dok su ostali zatvorenici, koji nisu dobili odobrenje za svoje molbe, Bošnjaci i Srbi. Navodi se i da je jedan od zatvorenika, Josip Žilić, državljanin Hrvatske. Drugi osuđenik koji je dobio pomilovanje je Stjepan Kulić. 

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

Inače, vrijedi spomenuti da je Stjepan Kulić bio u zatvoru zbog krivičnog djela 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja', te da mu je do isteka kazne ostalo devet mjeseci.

S druge strane, Josip Žilić je svoju kaznu služio zbog dva krivična djela: 'Teška tjelesna povreda' i 'Nedozvoljena nabava i nošenje vatrenog oružja'. Žiliću je do isteka kazne ostalo četiri mjeseca. 

"Odbijaju se zamolbe za pomilčovanje osuđenim osobama: Riković Delimustafić (Sead) Džana, Mahmić (Hamdija) Semir, Rašidagić (Nasih) Nedžad, Hadžić (Ešef) Nermin, Babajić (Hajrudin) Amar, Smajlović (Ferid) Edin, Burić (Ibrahim) Admira, Matulović (Željko) Kristijan, Dilaver (Avdo) Almedin, Oliva (Slavko) Anton, Kovač (Čašif) Fehim, Karalić (Emir) Samir, Tešević (Miodrag) Igor, Tabaković (Hasan) Haris, Telalović (Hajrudin) Mersad, Mikić (Stanko) Josip, Imamović (Enes) Maja", navodi se u odluci predsjednice FBiH Lidije Bradare. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije