Postignut dogovor: Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu Sarajeva

1
Radiosarajevo.ba
Postignut dogovor: Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu Sarajeva
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Edo Selimić

Na sastanku koji je jučer u Domu sindikata održan između pregovaračkog tima Sindikata zaposlenih u zdravstvu KS, a koji predvodi predsjednik istog, dr. Edo Selimić i pregovaračkog tima Vlade KS, koji predvodi Ministar zdravstva KS, dr. Haris Vranić, napokon su razriješene sve do sada postojeće nesuglasice i usaglašeni su svi stavovi o svim pitanjima koji se tiču kolektivnog ugovora u zdravstvu za KS.

"Sva pitanja koja se tiču svih grupa radnika u zdravstvu KS i koja su predmet prijedloga KU koji je "na stolu" duže od dvije godine su definisana i kao neizmijenjena su usaglašena.

ZZOKS će do 01.06.2021. kada je zakazano konačna potvrda ovog usaglašavanja od danas, dostaviti novu projekciju koja treba "pokriti" novi KU do 31.12.2021.kada se počinje sa radom na KU za 2022", ističu iz Sindikata uposlenih u zdravstvu KS. 

Nakon ovog datuma, a ako obje strane za to daju odobrenje, ostaje samo da vrlo brzo unutar nekoliko dana nakon toga, ovlaštene osobe (predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu KS i Premijer KS), dogovore termin za potpisivanje KU.

"Moramo se zaista zahvaliti Ministru zdravstva KS na danas opet pokazanoj iskrenoj želji i naporu da zahtjevi u prijedlogu KU koji obuhvata sve grupe radnika u zdravstvu, budu shvaćeni kao opravdani, utemeljeni u trenutno vazecim zakonima i moguci za ispunjavanje.

Ujedno, ovom prilikom veliko hvala svim znanim i neznanim prijateljima ovog sindikata koji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da svi uključeni u ovaj proces vide i shvate istine koje su mjesecima osporavane ili zanemarivane.

Hvala i svima vama koji ste nas prijedlozima ili kritikama svjesno ili nesvjesno podržavali , imali strpljenja , a najveću zahvalnost ipak onima koji se nakon svega kroz sta smo prosli u zadnje dvije godine NISU IŠČLANILI iz ovog sindikata. Njima najveće hvala", poručuju iz Sindikata.

Naglašavaju kako su svjesni težine situacije u zdravstvu KS, kako organizaciono posmatrano tako i finansijski, a uslijed Covid-19 pandemije.

"Sve ono cega smo se bojali, a bilo je uzrokovano nepovoljnim kretanjima i desavanjima u cijelom ovom procesu je iza nas.

Sindikat je dao sve od sebe i više od toga, te se iskreno nadamo da će ovo što smo sada napisali, 01.06.2021godine, biti onako kako je danas dogovoreno", poručili su iz Sindikata uposlenih u zdravstvu KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije