Na četiri raskrsnice u Novom Sarajevu postavlja se zvučna signalizacija

1
Radiosarajevo.ba
Na četiri raskrsnice u Novom Sarajevu postavlja se zvučna signalizacija
Foto: Općina Novo Sarajevo / Postavljanje zvučne saobraćajne signalizacije

Općina Novo Sarajevo nastavlja realizaciju projekta postavljanja zvučne saobraćajne signalizacije za slijepa i slabovidna lica na najfrekventnijim raskrsnicama na području ove lokalne zajednice.

Tim povodom, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i direktor firme STEP d.o.o. Tarik Karić potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju projekta postavljanja zvučne saobraćajne signalizacije za slijepa i slabovidna lica na semaforiziranim raskrsnicama na području Općine Novo Sarajevo.

U svom obraćanju načelnik dr. Tanović istakao je da se radi o prvoj fazi realizacije projekta čija je vrijednost oko 80. 000 KM, a koji Općina sufinansira sa 30.000 KM, dok je za drugu fazu radova Općina planirala 60.000 KM.

'Jedan je Muhammad Ali': Predstava koja će vas nasmijati, ali i preciznim udarcem izbiti dah!

'Jedan je Muhammad Ali': Predstava koja će vas nasmijati, ali i preciznim udarcem izbiti dah!

"U prvoj fazi, radovi će se izvoditi na četiri najprometnije raskrsnice na području općine, a podrazumijevaju postavljanje zvučnih signalnih uređaja, kao i ugradnju taktilnih ploča namijenjenih jasnom definisanju pravca kretanja slijepim i slabovidnim licima", istakao je načelnik Tanović, te dodao da se i u narednom periodu nastavlja realizacija ključnih projekata u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja KS poput prevazilaženja problema izgradnje podzemne garaže “G3”, nastavak izgradnje Južne longitudinale na dionici od pomoćnog stadiona kod Sportske dvorane do zgrade koja je planirana za rušenje, a koji će obuhvatiti i izgradnju kružnog toka.

Raskrsnice koje su obuhvaćenje ovim Sporazumom su:

– Raskrsnica ulice Topal Osman Paše (III transverzala) i sporednog kraka Topal Osman paše prema kružnom toku;

– Raskrsnica ulice Ložionička (III transverzala), Kolodvorska i Envera Šehovića;

– Raskrsnica ulice Vilsonovo šetalište uz ulicu Topal Osman paše i

– Raskrsnica ulice Hamdije Čemerlića (II transverzala), Grbavička i Hasana Brkića.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta istakao je kako je ovaj projekat samo početak aktivnosti koje su planirane kako u ovoj Općini, tako i u Kantonu Sarajevo sa ciljem da se svim građanima omogući siguran prelaz, prije svega preko najprometnijih raskrsnica.

"Ove godine Ministarstvo planira raspisati tender za nastavak realizacije ovog projekta u vrijednosti od 210.000 KM, od čega će Općina Novo Sarajevo sufinansirati sa 60.000 KM", poručio je ministar Šteta.

Direktor firme “Step” Tarik Karić ističe da se radi o najmodernijoj opremi puta, te da će radovi biti završeni za otprilike 30 dana od dana uvođenja u posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije