Općina Novo Sarajevo podržala rad Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

4
Radiosarajevo.ba
Općina Novo Sarajevo podržala rad Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca
Foto: Općina Novo Sarajevo / Općina Novo Sarajevo podržala rad VKBI-a

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca predstavlja izuzetno važno i aktivno udruženje, koje svojim djelovanjem doprinosi pokretanju i kretanju društvenih procesa.

Cijeneći historijsku ulogu Vijeća, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prof.dr. Nedžad Mulabegović potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava za podršku rada, projekata i projektinih aktivnosti Vijeća u iznosu od 10.000 KM.

U svom obraćanju, načelnik dr. Tanović istakao je da se radi o nastavku saradnje koja je započela prošle godine izdvajanjem sredstva u iznosu od 10.000 KM za sufinansiranje realizacije projekta „Izrade XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora akademika Dževada Jahića“, a koji predstavlja kapitalni leksikografski poduhvat koji se provodi već 20 godina, a koji bi se u konačnici trebao sastojati od najmanje XVI tomova.

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

"Općina Novo Sarajevo prepoznala je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca kao udruženje od iznimne važnosti za očuvanje državnosti BiH, te bošnjačke nacionalne baštine, stoga kao društveno", odgovorna lokalna zajednica nastavit ćemo i u narednom periodu podržavati rad i programe Vijeća, poručio je načelnik Tanović.

Od prošle godine, a nakon niza godina nerazumijevanja od strane prijašnje lokalne vlasti, Općina Novo Sarajevo se aktivno uključila u sufinansiranje projekata i projektnih aktivnosti ovog Vijeća, poručio je u svom obraćanju za medije predsjednik Vijeća prof.dr. Nedžad Mulabegović.

"Imamo vrlo široku paletu aktivnosti, a u epicentru našeg interesa je realizacija nekoliko krucijalnih projekata koji su relevantni za cijelu BiH, prije svega tu mislim na projekte izrade Enciklopedijskog rječnika bosanskog jezika, projekat izrade Opšte enciklopedije Bosne i Hercegovine koja predstavlja ličnu kartu države, zatim projekat koji traje već pet godina a to je pitanje saradnje bošnjačkih nacionalnih vijeća na prostorima Zapadnog Balkana, te ostali projekti", istakao je prof.dr. Mulabegović.

Sredstva u iznosu od 10.000 KM Vijeće će koristiti za sufinansiranje rada i programa u skladu sa Planom i programom rada Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u 2022. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije