Sivro osudio potez Udruženja poslodavaca FBiH i najavu smanjenja plata za 20 posto

Radiosarajevo.ba
Sivro osudio potez Udruženja poslodavaca FBiH i najavu smanjenja plata za 20 posto
Arhiv / Saudin Sivro

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH oštro je osudio potez Udruženja poslodavaca FBiH navodeći u pismu da ih “treba biti sramota jer su predložili smanjenje plata 20 posto”.

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 

Radnici u vrtićima i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo oštro osuđuju i ogorčeni su zbog zahtjeva Udruženja poslodavaca FBiH koje traži smanjenje njihovih plata za 20% i donošenje nekakvog lex specialis propisa kojim bi se taj zločin trebao provesti u djelo.

Upozoravamo Vas da to više nikada ne učinite jer od institucija vlasti u KS tražite ono što će ugroziti proces odgoja i obrazovanja djece i učenika, kao i dignitet prosvjetnih radnika, a što bi rezultiralo radničkim neposluhom, štrajkovima, protestima i dodatno pogoršalo tešku situaciju u Kantonu Sarajevo i šire.

Pismo SSS BiH - undefined

Radiosarajevo.ba: Pismo SSS BiH

Radnici u vrtićima i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo Vam ovo što ste uradili nikada neće zaboraviti! Na početku krize predlagati smanjenje plata radnika, koji od istih žive, a mnogi preživljavaju je skandalozno. To može biti zadnja opcija za kojom će se posegnuti i to tek nakon što se uštede realiziraju, između ostalog na stavkama koje niste ni spomenuli, a trebali biste i to nekada uraditi: finansiranje političkih partija, inih bespotrebnih komisija, upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova i preduzeća, savjetnika, auta, raznih i bezobrazno visokih plaća i naknada izabranih zastupnika, poslanika i td., projekte koji neće biti realizirani i td. Ima mnogo toga što se može uštedjeti u budžetima na svim nivoima.

Radnici u vrtićima i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo će biti solidarni i dati dio svojih primanja tek nakon što se uštede urade na prethodno navedenim stavkama, a od Vas očekujemo da povučete svoj zahtjev za smanjenje plata za 20%. Mi smo bili, jesmo i bit ćemo organizacija koja će braniti prosvjetne radnike, kako u miru, tako i u vremenu epidemijske krize od takvih kao što je Udruženje poslodavaca FBiH", piše u saopćenju sindikata koji potpisuje predsjednik Saudin Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije