Korman: Oni koji šire paniku na internetu bit će procesuirani

Fena/Radiosarajevo.ba
Korman: Oni koji šire paniku na internetu bit će procesuirani
FOTO: Fena / Sa konferencije za novinare

Članovi Federalnog štaba civilne zaštite i to direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović obratili su se javnosti. 

Pehar je naveo da je u protekla 24 sata testirano 119 osoba, a COVID-19  potvrđen je kod 28 osoba. Ukupno, u Federaciji BiH je do sada urađeno 855 testova, a nalaz je bio pozitivan kod 123 pacijenta. Radi se o presjeku stanja jutros u 10 sati.

Sa konferencije za novinare - undefined

FOTO: Fena: Sa konferencije za novinare

U međuvremenu, kazao je da je stigao i pozitivan nalaz testa osobe iz Širokog Brijega, pa je broj oboljelih porastao na 124. 

Pod zdravstvenim nadzorom u Federaciji BiH je više od 35.000 osoba. 

Posmatrano po kantonima, u Hercegovačko-neretvanskom  kantonu su 44 pozitivna slučaja, Zapadno-hercegovačkom kantonu 18, Tuzlanskom kantonu 18, Sarajevskom kantonu 17, Zeničko-dobojskom deset, Unsko-sanski kanton osam, Bosansko-podrinjskom šest, te u Posavskom i Srednjo-bosanskom kanton po jedan pozitivan slučaj.

"Nažalost, imamo i pet potvrđenih smrtnih ishoda od infekcije koronavirusom, dva u Bihaću, jedan u Konjicu, jedan u Sarajevu i posljednji, peti slučaj, pacijent iz Gruda koji je preminuo jučer. U međuvremenu smo dobili potvrdu još jedne osobe pozitivne na Covid-19 čime je broj potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH sada porastao na 124. U pitanju je osoba iz Širokog Brijega kod koje je potvrđen ovaj virus", dodao je Pehar.

Naveo je da su također potvrđeni i  uvezeni slučajevi i zemalja Evrope – Italije, Njemačke, Švicarske, Srbije, Austrije, Turske i SAD-a. Lokalna transmisija je registrirana na području četiri kantona – Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Unsko-sanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu - Goražde.

Korman je iznio podatak da je izdato više od 20.000 rješenja o izolaciji te da policijski službenici obilaze te osobe, ali da neke, nažalost, ne zatiču na adresama. To je najviše zastupljeno u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu. 

Naglasio je da će protiv tih osoba policijski službenici pokrenuti sve postupke dozvoljene zakonom i bit će sankcionirani.  

Govoreći o naredbama o slobodi kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, kao i poštovanju policijskog sata koji je od danas promijenjen u termin od 20.00 do 05.00 ujutro, Korman je kazao da se i te naredbe dijelom krše.

"Protiv tih osoba se poduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje", kazao je Korman.

Naglasio je da je FUP na raspolaganju punim kapacitetom te da su imenovali tim koji će 24 sata pratiti krivična dešavanja i zloupotrebu položaja tokom pandemije  i da su imenovali tim za cyber kriminal koji će pratiti sve portale.

"Određeni broj građana koji izazivaju paniku na portalima će biti također procesuirani", istakao je.  

Poručio je da prate zdravstvenu situaciju policijskih službenika te da do sada nema oboljelih policajaca, osim određenog broja koji su u izolaciji.  

"Vlada FBiH je prekompozirala Federalni štab civilne zaštite i imenovalo mene za člana. Smatram da je taj potez ispravan, jer je bilo potrebno da član tog štaba bude policijski službenik koji može naredbe prenositi na niže nivoe" naglasio je Korman.

Na taj način, istakao je, informacije o problemima na terenu mogu brže stizati u štab i koordinacija između policijskih agencija na nivou FBiH će biti lakša.  

Ajdinović je rekao da su inspektori na granicama do sada građanima iz FBiH izdali 19.635 rješenja o mjerama izolaciji. Kada su pitanju građani sa prebivalištem u RS za 2.200 njih dostavljeni su podaci inspektoratu tog entiteta, te za 164 osoba iz Brčko Distrikta.  Za 1.903 osobe mjere su istekle. 

Sa konferencije za novinare - undefined

FOTO: Fena: Sa konferencije za novinare

U vezi kontrole formiranja i kretanja cijena u Federaciji BiH, Ajdinović je kazao da je dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata jučer na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio šest inspekcijskih nadzora i deset kontrolnih nadzora, te podnio sedam prekršajnih naloga u iznosu od 7.250 KM.

"Kod jednog subjekta nadzora utvrđeno je povećanje cijene s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena godine, riže i tjestenine", istakao je.

Također je naglasio da su od 15. do 28. marta na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršena 93 inspekcijska nadzora, 106 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je podnesen ukupno 91 prekršajni nalog u iznosu od 182.200 KM.

Dodao je da kod 106 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju te da je utvrđeno da prijave građana nisu bile utemeljene.

Kod 15 subjekata nadzora je, naglasio je Ajdinović, evidentirano povećanje cijena artikala sa Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, u šta između ostalog spadaju brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju i ostalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije