Poslodavci pozivaju poslanike Predstavničkog doma PSBiH da usvoje predložene izmjene Zakona o PDV

0
Radiosarajevo.ba
Poslodavci pozivaju poslanike Predstavničkog doma PSBiH da usvoje predložene izmjene Zakona o PDV
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Predstavnički dom PSBiH

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Unija poslodavaca Republike Srpke pozivaju poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da na sjednici zakazanoj za srijedu, 5. jula, usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH.

Predloženim izmjenama, PDV bi se plaćao posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10-og u mjesecu kao što je sada slučaj. Poslodavci naglašavaju da je postojeći rok prekratak za pojedine poreske obveznike, naročito ako u ovom periodu imaju dva vikenda i praznik, a ukoliko porezni obaveznik ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku biva novčano kažnjen.

Također, izmjene Zakona o PDV BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM, čime bi se u značajnoj mjeri pojednostavilo i olakšalo poslovanje mikro i malih preduzeća u BiH. 

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

"Još jednom podsjećamo da je UPFBiH u svoj dokument 'Šta poslodavci očekuju od vlasti' koji smo prošle godine uoči izbora poslali svim političkim strankama dostavili naš prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, a koje imaju za cilj olakšavanje poslovanja privrednim subjektima u BiH, jačanje konkurentnosti bh. privrede i usklađivanje poreske politike u oblasti indirektnih poreza sa zemljama regiona i zemljama članicama Evropske unije", navode iz UPFBiH.

Osim izmjena Zakona o PDV-u koje će se u srijedu naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koje se odnose na pomjeranje roka plaćanja PDV-a na zadnji dan u mjesecu za prethodni mjesec i povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM, UPFBiH je tražio izmjenu kojom se ukida pravo na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije