Posljednji koraci ka odgovorima na Upitnik EK: Usvojene smjernice za rad radnih grupa

Radiosarajevo.ba
Posljednji koraci ka odgovorima na Upitnik EK: Usvojene smjernice za rad radnih grupa
FOTO: Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić
Nakon što je Komisija za europske integracije u sistemu koordinacije procesa integrisanja BiH u EU usaglasila smjernice za rad radnih grupa stvoreni su uslovu za tehničku finalizaciju odgovora na Upitnik Europske komisije.

"Time je završena još jedna međufaza pripreme odgovora na upitnik. Smjernicama su utvrđeni osnovni pravci djelovanja radnih grupa prilikom tehničke finalizacije odgovora, te način na koji će nadležne institucije u skladu sa njihovim internim procedurama verifikovati objedinjene i prevedene odgovore na upitnik", saopćeno je iz Direkcija za europske integracije BiH.

Podsjećamo da je Europska komisija Bosni i Hercegovini 9. decembra 2016. uručila Upitnik EK sa 3242 pitanja. Iako je tada Odluka o sistemu koordinacije bila usvojena, tijela u njegovom sastavu trebalo je oformiti i izraditi provedbene akte, što je nakon nekoliko mjeseci i okončano.

Do 31. januara 2017. sve nadležne institucije, izuzev institucija Republike Srpske su dostavile doprinose za pripremu cjelovitog odgovora BiH. Republika Srpska je javnost obavijestila da je pripremila doprinose, ali ih nije učinila dostupnim posredstvom informacionog sistema.

Direkcija je nakon toga, u saradnji sa nadležnim institucijama radila na kvalitativnom unaprjeđenju dostavljenih odgovora sa ciljem da ih radne grupe nakon uspostave mogu tehnički finalizirati.

Uspostavom tijela u sistemu koordinacije i usvajanjem svih neophodnih dokumenata kreirani su uslovi da radne grupe počnu s radom.

"Direkcija još jednom naglašava da je kvalitet odgovora mnogo bitniji od brzine odgovaranja, što je sadržano i u metodološkim uputama Europske komisije u upitniku, kao i da su svi rokovi u ovom procesu okvirni i interni", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije