BiH / Posljednja poruka heroja Izeta Nanića: Da mi je snage i sreće, sve sam uložio...

04. 08. 2019. u 16:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sve je u igri. Nadam se da ću uspjeti i ja s njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno!, bile su to su bile posljednje zapisane riječi heroja odbrane BiH Izeta Nanića.

Danas je i godišnjica kad je upravo ovo napisao u svoj dnevnik prije 24 godine.

Prijatelji i poznavaoci heroja Izeta Nanića smatraju da je predosjetio svoju smrt, koja je došla nakon spajanja formacija Hrvatske vojske i Armije RBiH tokom akcije Oluja 5. avgusta 1995. godine.

Izet Nanić je osnivač je 105. bužimske udarne krajiške brigade (kasnije 105. BUMB - 505. viteška mtbr), a kasnije formira i specijalne jedinice ČSN-BSN Hamza i DIV Gazije.

Posthumno mu je dodijeljeno priznanje “Orden heroja oslobodilačkog rata” i unaprijeđen je u čin brigadnog generala.

Krajišnici su njemu i njegovom poginulom bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini pokraj Bužima.

“Sutra kad se rasformira ova brigada, kada električar bude električar, a ne obavještajac, kad svi borci budu na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite i uvažavate... Samo tako ćemo svi skupa biti zajedno. Jer, poslije rata je rat”, kazao je jedan od najvećih heroja Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA