Poslanici Koalicije 'Domovina' napustili posebnu sjednicu

Fena
Poslanici Koalicije 'Domovina' napustili posebnu sjednicu
FOTO: Fena / Arhiv
Poslanici Koalicije “Domovina” napustili su posebnu sjednicu NSRS-a na kojoj se raspravlja o Prijedlogu zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine.

Šef Kluba poslanika “Domovine” Mihnet Okić rekao je da ne žele učestvovati u radnjama koje za njega predstavljaju nastavak genocida nad Bošnjacima u ovom entitetu.

Prethodno je poslanik Koalicije "Domovina" Nedim Čivić istaknuo da nijedan drugi organ osim Agencije za statistiku BiH ne može razmatrati metodologiju objave podataka popisa stanovništva. 

"Narodna skupština RS-a se ne može i neće miješati u rad Agencije za statistiku BiH. Zakonska regulativa je jasna i očigledno je da se na ovaj način Agenciji za statistiku BiH pokušavaju oduzeti nadležnosti",  smatra Čivić.

Pozvao je poslanike da ne usvoje entitetski Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, "jer će biti usvojen preglasavanjem i pokazati da je u RS-u na snazi pravo jačega".

"Da li je ovo nastavak metodologije istrebljenja nesrba s ovih prostora? Prestanite provoditi politiku devedesetih godina. Nastavljate ono što se u ratu radilo Hrvatima i Bošnjacima. Ovakvi temelji neće dugo izdržati, jer oni nisu dobri. Ne mogu se zakoni prilagođavati samo srpskom narodu",  rekao je Čivić.

Upozorio je da će se donošenjem ovakvog zakona mnoge stvari zakomplicirati, a da će zakon poslužiti samo u predizborne svrhe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije