Poruke Sindikata radnika u zdravstvu u KS: 50 nijansi diskriminacije i duplih aršina

3
Radiosarajevo.ba
Poruke Sindikata radnika u zdravstvu u KS: 50 nijansi diskriminacije i duplih aršina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Sindikat radnika u zdravstvu Kantonu Sarajevo reagirao je na dešavanja na današnjoj sjednici Skupštine KS. Dnevni red Skupštine danas nije usvojen.

Opozicioni delegati, njih osam, bili su suzdržani, dok je za dnevni red glasalo 13 delegata. Na dnevnom redu je trebao biti i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Reakciju Sindikata prenosimo u cjelosti:

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

"50 nijanski diskriminacije i duplih aršina, zastupnicima Skupštine KS kao i onima koje smo izabrali da nama bude bolje i da se poštuju zakoni jer zadnji put kada smo pogledali Ustav, još uvijek piše da smo država prava...

1.Zar je (kako je) moguće da od početka mandata Harisa Vranića Granski kolektivni ugovor za zdravstvo jos nije potpisan?

2.Zašto, iako su obavezujuće, Vlada KS nije ispoštovala nijednu presudu koju je dobio Sindikat zdravstva, ali i Komora magistara farmacije FBiH koje su ništavnim proglasile oba kolektivna ugovora koja su potpisali Konaković i Forto sa sindikatom doktora medicine i stomatologije KS? Kada se radi o presudama koje trebaju Forti, onda on javno na TV kaze da se presude ne komentarišu već se sprovode, a istog stava je i Haris Vranić o pitanju presuda koje se tiču ljekarske komore i koje ''neko'' ne želi da provede. Ipak, presude koje se tiču budućnosti zdravtva u KS su sa druge strane nebitne.

3.Zašto sindikat zdravstva na termin za sastanak sa vladinim timom čeka mjesecima (okvirno po tri i više) dok sindikat doktora i sindikat sestara dolaze kada požele?

4.Ako su sidnikati doktora i sestara zvanicno odbili da na poziv ministra sjednu zajedno sa Sindikatom zdravtva i dogovre potpisivanje GKU, zasto Haris Vranić koji je rekao da ce javno prozvati one koji ne žele sarađivati i da se njegov poziv ne smije odbiti (citirano-da vidim ko to neće htjeti), još uvijek sa njima uošpte razgovara (danas ima sastanak sa Sindikatom doktora)?

Razgovaranje i pregovaranje nije sporno, na to pozivamo skoro od početka kao zajedničko.

5.Da li ova vlada zna da ranije dva potpisana kolektivna ugovora sa sindikatom doktora, nezakonito koštaju ZZOKS preko 800.000 KM mjesečno, odnosno da je ta šteta do sada narasla na 31 milion KM i da porezna i federalna policija trenutno češljaju ZZOKS za sve što se desilo u zadnje 2 godine?

6.Ako je zakonom rečeno da postoji samo granski kolektivni ugovor, na osnovu cega je Vranić javno izjavio da ce nakon odbijanja doktorskog i sestrinskog sindikata da zajedno pregovaraju zakljuciti strukovne kolektivne ugovore? To je krivično djelo. Šta pregovarački tim Vlade spriječava da pojasne drugim sindikatima da moramo zajedno raditi?

7.Sindikat zdravtva KS je prije godinu dana u skladu zakona o platama ponudio rješenje i za nemedicinski kadar koji obuhvata svu administraciju u kantonu koja je na budžetu KS zajedno sa onom koja je na fondu ZZOKS, međutim Vlada još uvijek insistira na tome da nemedicinskom kadru ne treba dati nikakvo povećanje, a nisu usvojili rješenje koje je ponudio Sindikat kako bi sva administracija imala iste plate u cijelom KS? Dakle, to nije stvarni problem jer da jeste on bi bio riješen. To je priča koja ima svrhu uništavanja kritične mase potrebne da se spriječe mnoge druge nezakonitosti.

8.Prije godinu dana ste u svojstvu zastupnika Skupštine KS svi na 6 strana informisani o tome da je usvajanje finansijskog plana ZZOKS nezakonito po više osnova ali i neustavno. Zbog toga su svi koji su glasali dobili krivične prijave i trenutno se čeka epilog. Da li ćete opet, sada već namjerno uraditi isto krivično djelo i biti povratnik u isto? Nema imuniteta koji štiti od namjerne greške i nezakonitog rada", zaključili su iz Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije