Poruke sa protesta ispred OHR-a: Okupljeni zatražili da se promijeni ime države BiH

13
Radiosarajevo.ba
Poruke sa protesta ispred OHR-a: Okupljeni zatražili da se promijeni ime države BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Protest građana ispred OHR-a

Nekoliko desetina građana okupilo se u srijedu na protestu ispred OHR-a kako bi iskazalo protivljenje eventualnoj odluci visokog predstavnika kojom bi mijenjao Izborni zakon BiH.

Nakratko je bio prekinut saobraćaj ispred zgrade Ureda visokog predstavnika.

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i organizatorica današnjih protesta ispred OHR-a, kazala je da "ne traže ništa od visokog predstavnika", ali da ne dozvoljavaju nametanje izmjena Izbornog zakona BiH "kako je to zamislio Christian Schmidt, a po želji Andreja Plenkovića i Dragana Čovića".

Otkriveni detalji hapšenja glavnog osumnjičenog za ubistvo djevojčice Vanje (14)

Otkriveni detalji hapšenja glavnog osumnjičenog za ubistvo djevojčice Vanje (14)

Zornić je poručila da ona i okupljeni građani žele Bosnu i Hercegovinu onakvom kako je opisana u članu 43. njene presude koju je dobila pred Evropskim sudom za ljuska prava.

Počeli protesti ispred OHR-a u Sarajevu: Pogledajte prve fotografije

Počeli protesti ispred OHR-a u Sarajevu: Pogledajte prve fotografije

“Dakle, građansku, normalnu. Da svi na prvom mjestu budemo građani BiH, gdje je jedan čovjek jedan glas. Svaka druga pripadnost – etnička, vjerska ili bilo koja druga je privatna stvar bilo kojeg pojedinca koja me apsolutno ne zanim. Mi ćemo imati građansku državu nakon 2. oktobra. Koristimo sva demokratska sredstva da odbranimo Bosnu i Hercegovinu, a ako bude trebalo spremni smo na više. Odbranili smo je 1992. godine, odbranit ćemo je i sada”, istakla je.

Na kraju je dodala kako za nju nije prihvatljiva nikakva odluka visokog predstavnika koja je nametnuta.

“Implementacija naših presuda rješavat će se u institucijama BiH. Budno pratimo svaki pokret ne samo visokog predstavnika, nego i međunarodne zajednice i u svakom mometnu smo spremni odgovoriti na svaki njihov pokušaj dezavuisanja države”, kazala je Azra Zornić.

Sve je spremno za proteste ispred OHR-a: Postavljena zaštitna ograda, policija u pripravnosti

Sve je spremno za proteste ispred OHR-a: Postavljena zaštitna ograda, policija u pripravnosti

Ajnur Mehičević, govornik na protestu ispred OHR, pozvao da se ime Bosna i Hercegovina promjeni u Bosna.

 "Hercegovina je pokrajina kao i Dalmacija, ne kaže se Hrvatska i Dalmacija, već Hrvatska. I Turska je promijenila ime, tako ćemo i mi u Bosna”, rekao je ovaj govornik, a prenosi N1.

Mehičević je dodao da treba pokrenuti inicijativu da se otvori peticija da se ovo sprovede. Takođe je rekao da treba da se napravi lista onih koji ne treba da sjede u Parlamentu.

Svi koji su za penziju da idu u penziju. Ne želimo nikoga sa američke crne liste i one koji su izdali BiH pri tužbi protiv Srbije, ali i Hrvatske za ratnu odštetu”, rekao je.

Nakon Mehičevićevog govora građani su izašli sa trotoara na ulicu i uzvikivali “gazi naciste”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije