Poruka iz NATO-a: Program reformi posjeduje za nas potrebne elemente

Radiosarajevo.ba
Poruka iz NATO-a: Program reformi posjeduje za nas potrebne elemente
Foto: YouTube / James Appathurai

James Appathurai, zamjenik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja isigurnosnu politiku, u razgovoru sa novinarima tokom samita Sjevernoatlantskog saveza, koji je u protekla dva dana održan u Londonu, kazao je da novousvojeni Program reformi omogućava Savezu da pruži još veću podršku Bosni i Hercegovini kada je riječ o reformama i naglasio je da je za Alijansu to jedna od najvažnijih stvari.

"Vjerujem da građani BiH žele da se reforme provedu, tako da pozdravljamo bilo koji pomak. Program reformi nam omogućava da pružimo još veću podršku zemlji. Koliko mogu primijetiti, reforma u odbrambenom sektoru je jedna od najuspješnijih u zemlji. Želimo pružiti više podrške, a sada imamo priliku da to i uradimo u oblastima koje je sama zemlja identifikovala kada je riječ o reformisanju. Naglašavam da ništa ne namećemo, ali imamo tehničke mogućnosti koje možemo ponuditi, a novim programom svakako možemo pomoći zemlji da napreduje", rekao je Appathurai, prenose mediji. 

Appathurai je pozdravio što je Program doveo do formiranja vlasti, ali je ipak naglasio da to nikada nije bio uvjet NATO-a.

"Dokument možemo prihvatiti kao Program reformi koji posjeduje nama potrebne elemente, a koji će proizvesti dalje reforme. Politička situacija u BiH je komplikovana, ali sve što mi želimo jeste prilika da nastavimo dalje, a to upravo ovaj program omogućava", dodao je.

Kazao je kako NATO poštuje svaku pojedinačnu i suverenu odluku neke zemlje, bilo da su to političke ili ekonomske odluke, ali i istakao da se Savez želi uvjeriti u svoju aktivnu ulogu u regionu kada je riječ o provođenju reformi.

"Postoje tri stvari. Kao prvo, primjetna je namjera NATO-a posljednjih godina da regija napreduje i to će se nastaviti. Druga stvar je vrlo istaknuto mjesto za Sjevernu Makedoniju, jer želimo poslati signal da su vrata NATO-a otvorena. Također, jedna od tema samita je odnos sa Rusijom i uspon Kine, a jedan od aspekata toga je upravo uloga ove dvije zemlje na zapadnom Balkanu, što je treća vrlo bitna stavka kada je riječ o regiji – rekao je Appathurai.

Na YouTube kanalu NATO-a u Bosni i Hercegovini jučer je postavljena i Appathuraijeva poruka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije