Portal podržan od Vlade Srbije čestitao Badnje veče uz riječi zločinca Mladića!

Radiosarajevo.ba
Portal podržan od Vlade Srbije čestitao Badnje veče uz riječi zločinca Mladića!
Foto: Despotovina.info / Nacionalističko "orgijanje" u Srebrenici

Umjesto očekivanih poruka mira i tolerancije u danima u kojima čestiti pravoslani vjernici proslavljaju svoje blagdane, teror nad povratničkim stanovništvom u Srebrenici se, očito, nastavlja.

Piše: Faruk Vele

I to, sve je izvjesnije, uz podršku i blagoslov načelnika Srebrenice Mladena Grujičića i lokalne Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Četnička ikonografija

Naime, nakon ostavljanja svinjskih ostataka pored Memorijalnog centra Potočari, provokacija s povorkama auta, traktora, te pucanja i pjevanja četničkih pjesama na Badnju veče, valjda da ne bi bilo dileme s kojeg izvora se nadahnjuju ti u osnovi fašistički nastupi, potrudio se portal znakovitog imena Despotovina.info.

"I danas je ljuta zmija kokarda mu sija": Pogledajte snimke slavlja u Srebrenici

Portal koji djeluje ni manje, ni više do uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije uputio je šokantne poruke na svome zvaničnom Facebook profilu.

Aludirajući na zlokobne riječi ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog u Haškom tribunalu za genocid, portal navodi: „Evo nas u Srebrenici uoči još jednog velikog sprskog praznika...“.

Nacionalističko

Foto: Despotovina.info: Nacionalističko "orgijanje" u Srebrenici

To su identične riječi koje je 11. jula 1995. godine upravo Mladić izgovorio ulazeći u Srebrenicu, nakon čega je uslijedio genocid nad Bošnjacima srednjeg Podrinja! Također, i ne slučajno, jedan snimak je objavljen uz poruku: „Srpska Srebrenica slavi Badnju veče“, također, upravo onako kako je Mladić pred TV kamerama nazvao to mjesto najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Uz Mladićeve riječi, koje su, nažalost, imale veliki broj lajkova i shareova, objavljene su i fotografije upravo onih osoba koje su, sve sa četničkom ikonografijom, pijani orgijali na Badnje veče.

Zabrinjavajuće je da se na navedenim fotografijama nalazi aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, i to zagrljen s lokalnim sveštenikom! Fotografije i snimci su najvjerovatnije nastali pred kućom srebreničkog načelnika gdje se konvoj na Badnju veče zaustavio dok je pjevač pjevao četničku pjesmu „U mog đeda brada je do pasa“ ("i danas je ljuta zmija kokarda mu sija").

Organizirana politika

Još šokantnija je činjenica da se na jednom od objavljenih snimaka može vidjeti i čuti kako četničke pjesme pjeva i sam sveštenik.

Ćamil Duraković o sinoćnjem "slavlju" u Srebrenici: Sve je ovo vrlo simptomatično

Ovo potvrđuje navode bivšeg načelnika Ćamila Durakovića koji je medijima izjavio da ga brine to što nacionalističke poruke iz Srebrenice na jedan od najvećih pravoslavnih blagdana nisu došle od pojedinaca ili grupe, već su „produkt organizirane politike lokalnih zvaničnika, iza kojih je stao i lokalni sveštenik.“

Upravo onako kako je rekao i sam Duraković, ovakvi istupi trebalo bi da zabrinu i međunarodnu zajednicu, jer su slične poruke upućivane i devedesetih pred sukobe i agresiju na BiH. Historija se ponavlja.

„Ovdje smo da oštrimo zube“

O tome šta je Despotovina.info, pokušalo je objasniti uredništvo ovog portala koji djeluje uz podšku Vlade Srbije, i to u svojevrsnom uvodniku. Redakcija nije objavila impresum, pa se ne zna ko je urednik ovog „medija“, ali stavove ne kriju:

""Despotovina" - to je prostor u našim glavama. "Despotovina" nije imaginarni, već sasvim realan prostor, koji je izražen jednom riječju, jednim simbolom našeg postojanja. A gdje mi to živimo i gdje se to nalaze naše glave? U kulturnom, duhovnom i civilizacijskom prostoru koji spaja srpske zemlje sa ove i one strane rijeke Drine. "Despotovina" je iskorak i sažimanje tog jednog i drugog prostora. „Despotovina“ je naš vapaj i težnja prema tom sažimanju. Ovdje smo da bi oštrili zube i pogled, da bi nam se povećala pažnja i udvostručile snage. Mi se ne pitamo dječijom hranom, nego tvrdim hljebom“, navodi se u svojevrsnom manifestu.

Nacionalističko

Foto: Despotovina.info: Nacionalističko "orgijanje" u Srebrenici

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije