Ćamil Duraković o sinoćnjem "slavlju" u Srebrenici: Sve je ovo vrlo simptomatično

L. R.
Ćamil Duraković o sinoćnjem "slavlju" u Srebrenici: Sve je ovo vrlo simptomatično
PrtScr / Detalj sa sinoćnje "proslave" u Srebrenici

Sinoć, na Badnjak, večer uoči pravoslavnog Božića iz Srebrenice su stigli uznemirujući snimci.

"I danas je ljuta zmija kokarda mu sija": Pogledajte snimke slavlja u Srebrenici

Kolona od stotine automobila, zastave Srbije, dok sa razglasa "ojka" muški glas koji pjeva pjesmu Baje Malog Knindže: u mog djede, brada je do pasa/kosa mu se ko more talasa/Moj stari djedo, sila je izgled'o/I danas je ljuta zmija kokarda mu sija/na njemu je deset ljutih rana/stari četnik željan je megdana...

Jedan od prvih snimaka ove prestrašne scene iz grada u kojem su prije 23 godine poklonici četničke ideologije počinili genocid i ubili 8.372 muškaraca i žena, dječaka i djevojčica, objavio je na svom Facebook profilu bivši načelnik ove opštine Ćamil Duraković.

"U 14 godina nisam vidio ovako nešto", govori Duraković na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

"Mislim, imamo mi iskustva s ovim, nažalost", nastavlja Duraković, "ali se ovo dogodilo na posebno zabrinjavajući organiziran način, politički način. Da li ovo neko namjerno provocira ili šta, vidjet ćemo, vjerovatno, uskoro..."

Snimak koji je Duraković objavio snimljen je ispred kuće načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, u naselju Soloćuša - u blizini živi i Duraković.

"Soloćuša nije srpsko naselje, niti je Srebrenica srpsko mjesto, kao što se pokušava potencirati proteklih dana. Pritom, ono sinoć nema veze s proslavom Božića, a prethodno su ostavili otpad od svinjskog mesa kraj Memorijalnog centra u Potočarima. Sve je ovo vrlo simptomatično", dodaje naš sagovornik.

Naglašava da na sinoćnjem "slavlju" nije bilo gospodina Radomira Pavlovića, potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica, članova SDS-a... 

"Zamislite mene da sam dok sam bio načelnik opštine, na nekom bajramskom slavlju, pjevao huškačke pjesme i uradio nešto slično. Zamislite samo kakav bi to skandal bio", riječi su bivšeg načelnika Srebrenice, koji odmah potom navodi:

"Ali, doduše, šta očekivati od političara koji veliča ratnog zločinca Ratka Mladića i kojem je uzor Vojislav Šešelj."

Kakva je situacija jutros među Srebreničanima, pitamo ga.

"Ja više nemam taj politički autoritet, ali zovu me ljudi stalno, malo su u strahu. Nisam mogao ništa drugo učiniti osim podijeliti taj video, da vidi javnost šta nam se dogodilo u Srebrenici i s čim se mi susrećemo. Vidite, niko ovdje nikog ne tuče, ali zamislite kolonu u kojoj je između 100 i 200 automobila, okačene su zastave Srbije, dok "živa muzika" s razglasom ide na traktoru...zaista bih volio čuti neko objašnjenje gospodina Mladena Grujičića."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije