Porodice poginulih na kopu kod Živinica: Suđenje još uvijek nije počelo

Anadolija
 Porodice poginulih na kopu kod Živinica: Suđenje još uvijek nije počelo
Foto: Anadolija / Protest porodica poginulih na kopu kod Živinica
U Živinicama su se danas okupile porodice i prijatelji poginulih Alema Dedića, Edina Herića, Adela Šehića i Reufa Alibašića, mladića stradalih na Površinskom kopu Dubrave kod Živinica.

Okupljeni su izrazili svoje nezadovoljstvo jer skoro tri godine od tragičnog događaja suđenje nije počelo.

Glavni pretres protiv osoba koje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona tereti za smrt četvorice momaka trebao bi se održati 8. novembra ove godine u Općinskom sudu Živinice.

"Sudinica koja je prva trebala voditi slučaj je skinuta sa slučaja i postavljena je druga sudinica, a sada ova nova sudinica treba vršiti uvid u spise sedam-osam mjeseci. Zar joj nije dovoljno mjesec, kada pred sobom ima sve papire iz Tužilaštva jer ona ne može ništa iz svoje glave izmišljati? Ovdje su umiješani viši nivoi vlasti, od kantonalnih vlasti. Da li je umiješana SDA ili SDP, ne znam, ali otprilike svi rukovodioci na kopu su članovi SDP-a. Ako bi se slučaj završio za nekoliko mjeseci, bio bih zadovoljan, ali tri godine se čeka samo da započne suđenje", izjavio je Mirsad Herić, otac stradalog Edina.

Herić je naglasio da "djeca nisu išla kopati ugalj, nego su kupovali gotovi ugalj koji su traktorima tovarili i izvlačili između smjena, te da je na kop ulazilo po 20-30 traktora".

"Bila je to prodaja uglja, od generalnog direktora koji je imao tal, od direktora, pa nižih nivoa, poslovođa, upravnika, do portira. Svi su do jednog u to umiješani", poručio je Herić, dodajući da su pojedini koji su optuženi u međuvremenu unaprijeđeni. Aludirajući na bogatstvo koje su stekli nelegalnom prodajom uglja, Herić je izjavio da tužilaštvo i policija znaju šta su pronašli u vilama radnika rudnika.

Izeta Šehić, majka Adela Šehića, ispričala je da su nekoliko sati prije tragedije sjedili u porodičnoj kući kada je portir nazvao njenog sina da dođe na kop. On je to, priča, u početku odbijao, ali se kasnije predomislio.

"Zvao ga je da dođe da tovari ugalj, jer je trebao pustiti devet traktora. Nekoliko puta ga je zvao, molio, to ima u njegovom mobitelu koji je kod inspektora i na kraju uze 70 KM da plati taj ugalj, obuče čarape i ode, a više se nije vratio", navela je Šehić, dodajući da se "znaju krivci koji su ubili djecu", te poručujući da ako "Sud u Živinicama nije sposoban da radi, neka predmet prebaci u Kantonalni sud Tuzla".

Kantonalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv šest odgovornih osoba iz Rudnika Kreka Tuzla, odnosno s Površinskog kopa Dubrave koji je u sastavu ovog rudnika.

"Oni su optuženi zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju sa krivičnim djelom oštećenje zaštitnih naprava na radu počinjeno iz nehata", naveo je, između ostalog, Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva.

Optuženi su Suad Zonić (60) iz Tuzle, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, Sakib Muhtarević (54), rukovodilac PK Dubrave, Sakib Halilčević (51), tehnički rukovodilac PK Dubrave, Asim Brčaninović (58), rukovodilac Službe za zaštitu na radu PK Dubrave, Nedim Šljivić (49), tehnički rukovodilac za BTK (bager, traka, klasirnica) PK Dubrave, svi iz Živinica, i Mirad Delić (50) iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO PK Dubrave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije