Sarajevo / Porodica, prijatelji i građani odali počast Aliji Izetbegoviću na mezarju

19. 10. 2021. u 13:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Građani, članovi porodice, prijatelji te politički predstavnici danas su se na mezarju Kovači okuipili povodom 18. godišnjice smrti Alije Izetbegovića.

Odali su počast učenjem Fatihe te minutom šutnje.

Između ostalih, obilježavanju su prisustvovali lider SDA, Bakir Izetbegović te članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i Fadil Novalić, premijer FBiH.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine te vrhovni komandant bosanske armije tokom rata.

Porodica, prijatelji i građani odali počast Aliji Izetbegoviću - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Šefik Džaferović i Željko Komšić na obilježavanju godišnjice

Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik radio je u više sarajevskih preduzeća.

Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom Sarajevskom procesu, kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA, na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Porodica, prijatelji i građani odali počast Aliji Izetbegoviću - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Porodica, prijatelji i građani odali počast Aliji Izetbegoviću

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine izabran je za člana a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Nakon 10 godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

zetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga Islam između istoka i zapada, Problemi islamskog preporoda i Islamska deklaracija. Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu Moj bijeg u slobodu, a 2000. godine knjigu Sjećanja (autobiografski zapis). 2004. su mu objavljena i sabrana djela u 10 tomova.

Preminuo je 19. oktobra 2003. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)