Porodica Aleksandra Vučića mogla bi ostati bez imovine u Bugojnu

Radiosarajevo.ba
Porodica Aleksandra Vučića mogla bi ostati bez imovine u Bugojnu

Porodica predsjednika Srbije Aleksandra Vučića mogla bi ostati bez nekretnina koje imaju u rodnom Bugojnu jer niko od njih nije obaviješten o projektu registracije nekretnina u FBiH.

Kako prenosi Glas Srpske postupak registracije nepokretnosti u Bugojnu traje od 2011. godine, što znači da su članovi obitelji Vučić trebali dobiti obavještenje o tome od Općinskog suda u Bugojnu.  

Zanimljivo je da Federacija BiH provodi projekt besplatne registracije nekretnina, ali kako Bugojno nije time obuhvaćeno, Vučići bi ako se odluče prijaviti svoje nepokretnosti morali izdvojiti dosta novca. 

Izvori navodi da prema postojećim propisima, ako neko koristi nekretninu 10 godina, može postati vlasnik, ako mu to pravi vlasnik ne ospori.

Time su Srbi u Federaciji BiH dovedeni pred gotov čin.  Prema izvodu iz katastarske općine Čipuljić gdje se nalaze nekretnine Vučićevih, vlasništvo nad njima dijele otac predsjednika Srbije Anđelko Vučić, njegov brat Danilo i sestra Smiljka Vučić.

Radi se o kući, zgradi, dvorištu, oranici, voćnjaku i šumi ukupne površine oko šest dunuma (0,6 hektara). U Odboru za zaštitu srpske imovine u FBiH kažu kako je očito da se u procesu registracije imovine ne radi o dobrim namjerama. 

"Svaki građanin u RS koji je vlasnik samo jednog dijela nepokretnosti dobivao je poziv na kućnu adresu sa zakazanim terminom. Zato u RS nije zabilježena nijedna žalba pripadnika bilo kojeg naroda, dok su učestale i masovne žalbe Srba, uglavnom raseljenih i izbeglih osoba, na postupak u FBiH", kažu u Odboru za zaštitu srpske imovine u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije