Zbog snijega i leda otežano saobraćanje na putevima u BiH

Radiosarajevo.ba
Zbog snijega i leda otežano saobraćanje na putevima u BiH
U većem dijelu Bosne i hercegovine jutros se saobraća usporeno zbog ugaženog snijega, a na dionicama u južnim krajevima kolovozi su mokri i klizavi od kiše.

Zbog novih padavina i zasnježenog kolovoza, jutros se sporije saobraća na putevima u centralnim i zapadnim krajevima Bosne i Hercegovine.

Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Sarajevo-Rogatica, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Trnovo-Foča, Tomislavgrad-Prisika, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Livno-Kupres.

Na putnim pravcima na području Livna, Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Kupresa, puše jak vjetar koji mjestimično formira snježne nanose. Zbog kiše koja ledi u dodiru s tlom, pojačan oprez savjetuje se na magistralnim putevima M-5 Bihać-Ključ i M-14.2 Bosanski Petrovac-Drvar.

Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno mokar. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na širem području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Grahova puše jak vjetar koji mjestimice stvara snježne nanose. Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorena je dionica R-419 Rakitno - Blidinje.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik. Zbog klizišta na dionici autoceste A1 Sarajevo zapad - Tarčin (lokacija Ban Brdo) promet je u dužini od 1 km preusmjeren u pretjecajnu traku.
 
Zbog odrona na dionici M-14.2 Drvar - Resanovci promet se odvija usporeno, jednim prometnim trakom naizmjenično. Zbog aktiviranja klizišta i pucanja vodovodne cijevi, usporeno se prometuje na dionici M-16 Banja Luka - Crna Rijeka (Gornji Šeher).
 
Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. Sporije odvijanje saobraćaja zbog radova očekivati je na M-14.1 Odžak - Vukosavlje.
 
Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na GP Izačić zabrana je prometa za teretna vozila i tegljače, saopćeno je iz IC AMSBIH-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije