Porezna uprava otkrila 7.081 radnika na crno, firme kaznila s 31,4 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Porezna uprava otkrila 7.081 radnika na crno, firme kaznila s 31,4 miliona KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porezna uprava FBiH

Inspektori Porezne uprave FBiH su u proteklom periodu tokom 22.984 brze kontrole otkrili 7.081 neprijavljenih radnika.

Utvrdili su i da je 2.468 objekata radilo bez odobrenja za rad, 1.827 objekata bez fiskalnog uređaja, a 6.556 njih nije izdavalo račune.

Zbog svega toga su, kako je saopćeno iz Porezne uprave FBiH, zapečatili 4.278 poslovnih objekata, koji nisu otvoreni sve dok poslodavci nisu prijavili radnike.

„U 12.825 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi sa izrečenim novčanim sankcijama, u iznosu od 31,4 miliona KM“, saopćeno je.

Porezni inspektori su i prije dva dana izvršili 260 kontrola tokom kojih su otkrili 73 neprijavljena radnika.

„Otkrivena su i 64 obveznika koji nisu evidentirali promet, 12 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 23 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti je zapečaćen 41 objekt, a u 128 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 300.600 KM“, dodaju iz Porezne uprave.

U kojim su sve općinama izvršili kontrolu i šta su sve pronašli, možete pogledati OVDJE.

Iz Porezne uprave upozoravaju da će nastaviti kontrolisati zakonitosti poslovanja preduzeća i raditi na sprječavanju sive ekonomije i u vrijeme novogodišnjih praznika.

„Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci“, ističu iz Porezne uprave.

Istovremeno pozivaju radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu.

„Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa. Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani“, poručili su iz Porezne uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije