Porazna slika iz bh. škole: Učenici zbog grijanja u jaknama prate nastavu

6
Radiosarajevo.ba
Porazna slika iz bh. škole: Učenici zbog grijanja u jaknama prate nastavu
Foto: RAS Srbija / Nevjerovatna slika

Prozori između kojih puše vjetar, kanalizacione cijevi koje strše nad glavama učenika u svlačionicama, đaci i profesori koji sjede u jaknama u učionicama. To je stanje u banjalučkoj Gimnaziji, najstarijoj školi u entitetu RS.

Doduše, grijanje je “zakrpljeno”, a i sunce je malo ogrijalo, pa je nastava postala podnošljivija, piše Srpskainfo.

Gimnazijalci i njihovi profesori prošle sedmice, kada je temperatura vani bila vrlo niska, u jaknama i kapama sjedili su u hladnim učionicama zbog kvara na, već odavno ostarjelim, instalacijama. Jedni radijatori su radili, drugi nisu, a sve je počelo kada je pukla cijev i voda počela da curi.

Vučić poražen: Tražio saveznike u UN-u da 'sruši' rezoluciju o genocidu, pa priznao da nije uspio

Vučić poražen: Tražio saveznike u UN-u da 'sruši' rezoluciju o genocidu, pa priznao da nije uspio

"Ovo je samo zakrpljeno, nije popravljeno. Curi u jednoj učionici u prizemlju. Nije da lije, ali kaplje stalno iz jedne cijevi. Da bismo to popravili moramo da zaustavimo grijanje u školi, opet ispustimo vodu… To je proces koji ne možemo uraditi za dan, dva. Onda je hladno djeci. A oni su sada sretni što ne moraju da sjede u jaknama", kaže direktorica Gimnazije Vita Malešević.

Jednom prilikom je rekla da ovoj školi treba milion maraka kako bi se popravio propali krov, sredilo grijanje, fasada, voda, struja, prozori.

"Nije to problem samo za jednu instituciju, to je problem države. Obraćala sam se gradu, ministarstvu, kome god sam mogla, pisala sam o stanju u Gimnaziji", priča ona.

Kako je moguće da škola sa takvim rejtingom i istorijom bude dovedena u stanje u kojem je, pitaju se mnogi. Zašto se dozvolilo da đaci uče u prehladnim učionicama, pored prozora između kojih duva vjetar i idu u svlačionice sa kojih otpadaju komadi plafona, vire cijevi kanalizacije i gdje nemaju čestito mjesto da se umiju.

Lako je iz udobnih fotelja upirati prstom ko je kriv i ko to nije ništa uradio do sada. Lako je sjediti u udobnim kancelarijama i sporadično osuđivati kako djeca uče u jaknama. U 2022. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije