Poražavajući podaci: Kasetna municija u Bosni i Hercegovini odnijela 195 ljudskih života

1
AA
Poražavajući podaci: Kasetna municija u Bosni i Hercegovini odnijela 195 ljudskih života
FOTO: AA / Deminiranje / Ilustracija

Kontaminacija Bosne i Hercegovine kasetnom municijom, dogodila se tokom proteklog rata u i iznosila je 14,61 kvadratni kilometar na 140 lokacija širom zemlje.

"Čelična kiša", kako često nazivaju kasetnu municiju zbog svojih opsežnih i razornih učinaka, u Bosni i Hercegovini je odnijela 195 ljudskih života.

Zahvaljujući potpisivanju Konvencije o zabrani proizvodnje, uoptrebe, skladištenja i transfera kasetne municije, i ratifikaciji iste 2010.godine, Bosna i Hercegovina se prema posljednjem odobrenom produženju iz 2021. godine, obavezala da očisti sva preostala poznata područja sa kasetnom municijom, zaključno sa 1. septembrom 2023. godine.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Ovim putem želimo da vas obavijestimo da je navedeni rok i ispoštovan, i da su svi zadaci na kojima su se vršile operacije uklanjanja kasetne municije, završeni u skladu sa planiranim rokovima. Pronađeno je i uništeno 7.932 komada kasetne municije", saopćeno je Centra za uklanjanje mina u BiH.

Imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina u ranijem periodu u cjelosti uništila sve zalihe kasetnih bombi, završetkom ovih zadataka je i proces čišćenja ostataka kasetne municije okončan.

Naravno, Bosna i Hercegovina je i dalje obavezna da pruži podršku žrtvama kasetne municije, u njihovoj rehabilitaciji i reintegraciji.

Sastanak zemalja članica/potpisnica Konvencije o kasetnoj municiji, će biti održan u Ženevi od 11. do 15. septembra ove godine, na kome će delegacija Bosne i Hercegovine, podnijeti i zvanični izvještaj po ovom pitanju.

Svjesni važnosti postignutih rezultata, danas je u Sarajevu održana press konferencija, u cilju upoznavanja domaće i međunarodne javnosti da su ispunjene obaveze iz ove Konvencije, u dijelu čišćenja područja na kojima su se nalazila ova sredstva.

Riječ je o izvanrednim rezultatima, postignutim naravno u saradnji sa NVO Norveškom narodnom pomoći, Republičkom Upravom Civilne Zaštite Republike Srpske, Federalnom Upravom Civilne Zaštite Federacije BiH i Oružanim snagama BiH, koji su uz stručnu pomoć i nadzor BHMACa, uspješno završili preuzete zadatke.

Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH se zahvalio i uručio zahvalnice svim donatorima i organizacijama koji su učestvovali u realizaciji projekata uklanjanja kasetne municije, a naročito Vladi i Ambasadi Kraljevine Norveške u BiH, koji su putem NVO Norveške narodne pomoći uradili zadatke uklanjanja kasetne municije na preko 79 različitih lokacija u BiH.

Iako je proces uklanjanja kasetne municije okončan, Bosni i Hercegovini i dalje predstoji borba sa preostalim minsko eksplozivnim sredstvima, te očekuju da će i obaveze nastale u ovom pravcu biti ispoštovane do 2027. godine, čime će Bosna i Hercegovina biti i potpuno sigurna kada je u pitanju i minsko eksplozivna prijetnja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije