U naselju Nahorevo pronađena kasetna municija

Radiosarajevo.ba
U naselju Nahorevo pronađena kasetna municija

Kasetna municija, ''zvončići'', velike razorne moći, pronađena je jutros u sarajevskom naselju Nahorevo. Municija, 114 komada, bila je zakopana na dubini od 70 cm, i više od dvije decenije je predstavljala opasnost za mještane, javlja agencija Fena.

Faza uništavanja će uslijediti danas oko 18 sati na poligonu za uništavanje eksplozivnih naprava Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ). Zbog velike opasnosti municija nije mogla biti uništena na licu mjesta, a što je preporuka.

V.d. direktor FUCZ-a Fahrudin Solak za Agenciju Fena je kazao da su mještani jutros oko osam sati javili da postoje osnovi sumnje da se na tom lokalitetu nalazi zakopano neko naoružanje.

Municiju su, po svjedočenju mještana, 1992. godine iz ''Pretisa'' prebacili i sakrili neki ljudi, u cilju odbrane.

Pripadnici FUCZ-a su pretražili i okolinu, nakon čega je ustanovljeno da je naoružanje bilo zakopano na jednom mjestu.

''To je veoma opasna vrsta naoružanja, od 2010. godine stupila je na snijegu međunarodna konvencija o zabrani te vrste naoružanja. Ovih 114 bombi moglo je 'sravniti sa zemljom' nekoliko kuća'', kazao je Solak.

Sa dva specijalizirana vozila municija je prevezena u Hadžiće, a zbog nepristupačnosti terena i zbog složenosti situacije, pripadnici FUCZ-a su municiju prenosili u sanducima, što je usporavalo proces.

''Složena je situacija, prenosili smo u sanducima do vozila, svaki sanduk je težak 100 kilograma zbog pjeska i željeza, ali mislim da ćemo ubzo završiti posao, za oko sat vremena'', rekao je Solak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije